In calitate de client al unei banci mi-a fost inmanat o data cu contractul de credit ipotecar, in care locuinta era gajul, un formular de asigurare de viata si invaliditate. Asigurarea ma avea pe mine ca asigurat si banca era contractant si beneficiar in caz de eveniment asigurat.
Societatea de asigurare la care era facuta asigurarea are ca actionar principal chiar banca la care am facut creditul. Ghinionul lor si al meu a fost ca un eveniment mi-a adus incapacitate totala de munca eveniment ce era cuprins in asigurare. Am instiintat atat banca cat si societatea de asigurari. Banca nu a avut nici o reactie de a solicita despagubirea. Societatea de asigurari a refuzat plata despagubirii catre banca. Ulterior banca a executat bunul ipotecat. Intrebarea mea este : Pot fi acuzate banca si societatea de asigurari de intelegere pentru neplata despagubirii avand in vedere ca au fost avantajate amandoua?
In calitate de asigurat, trebuia sa avizati asiguratorul pentru a deschide dosarul de dauna, prin care sa se plateasca bancii dauna conform polita(nu o simpla anuntare).
Contractantul nu poate aviza/refuza iar asiguratorul nu putea refuza despagubirea conform contractului (politei) decat in mod motivat si numai asiguratului.
Procedati conform conditiilor de asigurare si abia pe urma puteti actiona in judecata pe vinovat.
Banca nu poate avea vreo vina, fiind beneficiarul politei.(nu conteaza faptul ca este actionar al asiguratorului.
Exizta un termen in care trebuie sa avizati asiguratorul. Daca nu ati facut, atunci asiguratorul se poate prevala de faptul ca nu se poate determina cu certitudine invaliditatea. Ca sa si plateasca aceasta invaliditate trebuie sa fie recunoscuta de specialistul lor, care informeaza asiguratorul prin investigatiile facute. Daca nu exista acest document, asiguratorul poate respinge plata despagubirilor.
Asiguratorul a fost avizat in termen si i s-au transmis toate documentele doveditoare dovada ca a deschis dosar de dauna.
Da, am procedat conform conditiilor.
Intrebarea am postat-o aici mai mult pentru a sti daca intelegerea vadita intre asigurator si banca mama are si o latura penala.
"Pot fi acuzate banca si societatea de asigurari de intelegere pentru neplata despagubirii avand in vedere ca au fost avantajate amandoua? "
Ambele contracte (si de credit si de asigurare) sunt comerciale si se trateaza conform codului civil.
"Societatea de asigurari a refuzat plata despagubirii catre banca. Ulterior banca a executat bunul ipotecat."
Se pun doua intrebari:
1. De unde stiti ca a refuzat si care au fost motivele ?;
2. De ce nu s-a facut contestetie la executare in baza politei/dosarului de dauna?
Pentru a acuza penal o persoana, va trebuie probe certe nu presupuneri.
1Motivul refuzului mi-a fost comunicat in scris: "Contractantul (banca) nu a platit toata prima de asigurare (adica si prima pentru invaliditate). Ca sa fie mai clar intre banca si asigurator exista contract de asigurare pentru grup asigurat in care toate platile le face banca asiguratul neavand nici o obligatie in acest sens. Pe documentul ce mi-a fost inmanat mie erau bifate riscul de deces si riscul de invaliditate.
2La doi ani de la data deschiderii dosarului de dauna banca a profitat de o intarziere la plata si a cesionat contractul de credit care o firma de recuperare creante (tot cu actionar principal banca). Recuperatorii au cerut banii neglijand asigurarea in care de fapt nu erau parte.