avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurarea pentru neplata a unui credit
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurarea pentru neplata a unui credit

Buna ziua !

Numele meu este suzi , si va cer parerea referotor la cazul meu .
Am contractat un credit de la o banca , credit pentru care am fost obligata ( altfel nu mi se acorda suma solicitata ) sa inchei o asigurare pentru riscul de neplata . Sincer la acea data nu stiam despre ce este vorba , dar avand in vedere ca acordarea creditului a fost conditionata de incheierea acelei asigurari , am accepta , am platit rata , mi s-a eliberat o copie dupa pilita de asigurare , originalul ramanad la banca creditoare . Mentionez faptul in polita se precizeaza faptul eu sunt persoana asigurata , sociateta de asigurari asiguratorul iar banca care mi-a acordat creditul beneficiara a sumei in cazul producerii riscului asigurat .
Ei bine s-a produs evenimentul , am intrat in imposibilitatea de a mai achita in totalitate ratele scadente , facand doar plati partiale , fapt pentru care banca a pus in executare asigurarea , intocminf dosarul de daune . Societatea de asigurari plateste suma ( in conditiile in care exista si un protocol incheiat intre acestia ) si problema mea se rezolva .
Dar nu se termina totul aici ! La mai bine de un am , ma trezesc cu o somatie din partea unui executor judecatoresc prin care mi se aduce la cunostinta ca la cererea societatii de asigurari , contractul de imprumut a fost investit cu formula executorie eu fiind obligata sa restitui asiguratorului suma platita de aceasta bancii ! intrebarile mele sunt :
1. Putea o instanta de judecata sa investeasca cu formula executorie contractul de imprumut la cererea asiguratorului ?
2. In conditiile in care a existat acea asigurare impotriva riscului de neplata , asiguratorul dupa plata sumei datorate de mine bancii , este indreptatita sa solicite recuperarea sumei platite si asigurate in baza politei ?
Astept parerea dvs. si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: visirin , utilizator 14:34, 22 Iulie 2009
Raspunsul la ambele intrabari este DA.
Motivatia ?Bza legala ? In conditiile in care exista un protocol incheiat intre banca si asigurator in care se precizeaza faptul ca asiguratorul se subroga in toate drepturile di datoriile asiguratului ?
Comentariu la rapunsul : DA la ambele intrebari . Oare daca aveam o asigurare de accidente si-mi rupeam o mana , iar in polita de asigurare era trecul la beneficiar al sumei un copil de-al meu care primea despagubirea , la fel se proceda , eu in calitate de persoana asigurata careia i s-a produs riscul asigurat trebuia sa restitui societatii de sigurari suma platita cu titlu de despagubire? Interesant , atunci ce rost mai are sa incheiem polite de asigurare pentru diferite evenimente ? Se acopera de catre asigurator doar vremelnic despagubiri ca apoi dupa anumite perioade de timp aceste asa-si recupereze sumele de al asigurati ??!!!!!
Daca ati avut o asigurare de accidente,dumneavoastra erati beneficiarul-asiguratul.Pentru alta cauza(deces)exista beneficiari.

In legatura cu acel contract.
Daca ati obtinut un credit de la banca atunci exista asigurarea creditelor acordate persoanelor fizice.
Obiectul acestora:acoperirea de catre asigurator,in schimbul platii primelor de asigurare de catre asigurat,a riscului financiar de neplata a ratelor si dobanzilor aferente creditului acordat de asigurat(banca),persoanei fizice.
Daca aceasta nu plateste doua rate consecutive,asiguratul este despagubit.
Daca asiguratul a fost despagubit integral,dumneavoastra ati redevenit bun platnic-atunci asiguratorul se poate indrepta impotriva dumneavoastra,pentru a-si recupera suma platita drept despagubire.
Platile acelea partiale...
Mentionez faptul ca in polita de asigurare la rubrica ,, asigurat ' apare numele meu , iar banca creditoare apare la ,,beneficiar '' iar la mentiuni se specifica faptul ca eu sunt de acord sa cesionez toate drepturile ce le am ca urmare a incheierii acelei asigurari , bancii .
Exista deasemenea un protocol; incheiat intre banca si asigurator , unde se specifica faptul ca ,, asiguratorul se subroga in toate drepturile si obligatiile asiguratului ' care in conformitate cu acelasi protocol este definit si este una si aceeasi persoana cu beneficiarul creditului acordat de banca . Plata primei de asigurare am facut-o din banii mei , inainte de acordarea creditului si a fost calculata in asa fel incat sa acopere suma acordata plus dobanda aferenta .
Deci fata de cele aratate de dvs. cum ca banca este persoana sigurata este cam gresit dupa parerea mea . Consider asa cum am aratat si altor foruri ca termenii de asigurat , asigurator si beneficiar al unei sume in cazul politelor de asigurare , au acelasi inteles in limba romana in orice act .
Atentie ! Asiguratul in cazul acesta nu este ,,banca ' ci beneficiarul creditului in baza acceptului dat de mine la semnarea politei de asigurare . Cred ca faceti o greseala ! Prin faptul ca am acceptat ca suma asigurata sa fie platita bancii in cazul producerii riscului asigurat , nu transforma banca in ,, asigurat '' .
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
visirin, utilizator

Alte discuții în legătură

Polita de asigurare de viata oana_i oana_i Buna ziua! Am un contract de credit incheiat pe o perioada de 5 ani, insotit de o polita de asigurare de viata pt beneficiarii de credite. Beneficiara ... (vezi toată discuția)
Intelegere pentru dezavantajarea clientului tom20034 tom20034 In calitate de client al unei banci mi-a fost inmanat o data cu contractul de credit ipotecar, in care locuinta era gajul, un formular de asigurare de viata si ... (vezi toată discuția)
Recuperare polita asigurare de viata la terminarea achitarii creditului forminte forminte Buna ziua, Am in derulare un credit pentru nevoi personale, iar la incheierea Contractului de credit pentru consum am platit contravaloarea unei polite de ... (vezi toată discuția)