Buna ziua,
Am in derulare un credit pentru nevoi personale, iar la incheierea Contractului de credit pentru consum am platit contravaloarea unei polite de asigurarea de viata pe toata durata creditului.Polita de asigurare de viata valabila pe toata durata contractului creditului a fost incheiata la o societate de asigurari si cesionata in favoarea bancii. Contravaloarea politei a fost platita din creditul contractat.
Va rog sa-mi spuneti daca la achitarea integrala a creditului, polita de asigurare poate fi rascumparata, deoarece pe durata derularii contractului (5 ani) nu a fost niciun eveniment nedorit. La cine trebuie sa ma adresez, la banca unde am facut creditul sau la societatea care a incheiat polita.
Va multumesc
Asigurarile de viata sunt de mai multe tipuri.Inteleg ca dumneavoastra ati incheiat o asigurare de viata si ati optat pentru o prima de asigurare unica(aveati posibilitatea sa platiti si anual,semestrial,trimestrial...)
Parti in contract sunt asiguratorul X si dumneavoastra in calitate de contractant si asigurat.Banca are calitatea de beneficiar al sumei asigurate in cazul decesului...asiguratului.Vrea sa se asigure ca nu pierde banii pe care vi i-a imprumutat,in situatia unui eveniment nefericit.
Dumneavoastra ati platit,indiferent ca acei bani provin din creditul contractat.
Cand vorbim despre valoare de rascumparare,aceasta este cu privire la suma pe care contractantul asigurarii o poate primi in situatia in care renunta la asigurare,nu asteapta maturitatea politei.
Peste 5 ani sau cati au ramas pana la maturitatea politei,este posibil sa primiti bani doar daca asigurarea are o componenta de capitalizare sau economisire.
Daca este o asigurare de deces,nu exista o suma de bani care va revine.Ati platit doar pentru acoperirea riscului de deces,in acest caz.
De asemenea,in cazul in care sunt atasate clauze medicale,in acelasi fel functioneaza.Este acoperit riscul pe fiecare clauza in parte .Chiar daca riscul nu se produce,banii nu sunt inapoiati.E acelasi sistem ca si la asigurarile obligatorii de sanatate.Banii merg la asiguratii care au nevoie,la dumneavoastra sau la alta persoana care a incheiat un contract la acelasi asigurator.
Este nevoie sa ne spuneti ce tip de polita aveti.
Cum spuneam,exista o suma de bani la final de contract numai daca este vorba despre o polita de tip investitional sau de economisire.In acest caz,asiguratorului trebuie sa va adresati.
Incerc sa dezleg sharada:
Polita(prima) fiind platita anticipat pentru toata perioada contractului (5 ani) si a putut fi platita din credit, rezulta ca nu poate fi decat o polita simpla de deces din orice cauza, eventual avand si o clauza de invaliditate permanenta, sau mai nou pentru somaj.
Toate aceste riscuri sunt platite fara a se putea acumula ceva in vedrea restituirii.(in avans sau la maturitate) ci numai pentru a acoperi creditul acordat, in cazul cand se produc si au ca urmare disparitia sau imposibilitatea de plata a contractantului.
Daca ar fi avut componenta investitionala sau de acumulare, prima nu ar fi putut fi acoperita/platita de/din credit, pentru ca ar fi avut marimea cel putin egala cu acesta.
Va multumesc foarte mult,
Toate detaliile specificate despre polita pe forum sunt cele din contract. Nu am vazut polita, acum am priceput, este o polita tip casco, iar de la acordarea creditului nu mi s-a mai cerut alta suma.
Totusi am sa contactez asiguratorul sa vad si parerea lui.
As dori sa fac o completare. Daca ati contractat un credit pe 15 ani spre exemplu si ati achitat pima de asgurare in avans si dupa 5 ani achitati creditul atunci puteti cere asiguratorului sa va restituie diferenta de prima ramasa de la 5 la 15 ani. Este singura situatie in care vi se poate restitui ceva.
In acest caz este vorba despre o durata de contract de 5 ani.
Nu stiu pentru care motiv un anumit contractant ar plati prima de asigurare in avans pe 15 ani. Doar daca este un produs de asigurare care presupune o prima unica dar are dreptate Nucu cand e convins ca asigurarea este de deces.
Avand nevoie de o anumita suma asigurata,este greu sa obtii acea suma optand pentru o polita cu prima unica.Este mare costul asigurarii si ,pana la urma,nimeni nu se imprumuta de la banca pentru a putea incheia o asigurare.
In cazul de fata,poate intermediarul a vrut sa obtina un comision mai bun,poate contractantul a vrut sa stie ca are asigurarea platita pe toata durata.
Altfel,de ce sa dau o suma mare de bani cand am facilitatea platii in rate?
Contractul de credit este distinct fata de cel de asigurare in acest caz.
Daca nu mai exista creditul la banca,schimb beneficiarul din polita! raman mostenitorii legali sau desemnez o persoana/persoane drept beneficiari.
Nu cred ca asiguratorul restituie diferenta ramasa.Nu are temei in baza caruia sa restituie primele de asigurare.Nu l-a fortat pe contractant sa opteze pentru asigurare.Daca prima de asigurare s-a achitat,singura modalitate prin care contractul inceteaza este producerea riscului asigurat sau ajungerea politei la maturitate.
Daca sunt probleme cu privire la conditiile de validitate exista si temei pentru restituirea primelor platite.Mai exista posibilitatea denuntarii contractului de asigurare intr-un termen de maxim 20 de zile de la primirea politei si atunci banii ii sunt restituiti contractantului.
Costul asigurarii este si functie de durata de contract.Lucrurile nu sunt asa de simple.