Buna ziua! Am un contract de credit incheiat pe o perioada de 5 ani, insotit de o polita de asigurare de viata pt beneficiarii de credite. Beneficiara creditului a decedat anul trecut, iar acum succesorii vor sa li se plateasca aceasta polita. Ce trebuie sa facem?
Cititi cu atentie conditiile de asigurare: daca suma asigurata este "soldul" datoriei catre banca, atunci doar banca se indestuleaza din indemnizatia de asigurare; daca suma asigurata era o valoare constanta pe durata politei, atunci sunteti indreptatiti la partea care ramane dupa ce banca se indestuleaza si va trebui sa va adresati asiguratorului cu o cerere de despagubire insotita de documentele pe care o sa vi le solicite (certificat de deces, dovada mostenitor, polita in original, acte de identitate, etc).
Daca acel credit a fost pe 5 ani,suma ramasa de achitat la banca este mica.
Polita a fost cesionata in favoarea bancii dar aceasta nu poate incasa indemnizatia de asigurare decat in limita sumei care i se cuvine de drept.Nu cred ca a operat modificarea sumei asigurate in caz de deces,putin probabil.
Si eu sunt de parere ca mostenitorii legali sunt indreptatiti sa ceara diferenta de indemnizatie.
In primul rand, la banca, solicitati polita si conditiile de asigurare.S-ar putea ca decedata sa fi nominalizat o persoana care sa beneficieze de suma asigurata(minus datoria catre banca).Procedati in consecinta sau , daca nu exista nomonalizarea, cu toti mostenitorii legali asa cum v-au sfatuit si colegii in mesajele de mai sus.