avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare viata debitor imobiliar / polita in favoarea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare viata debitor imobiliar / polita in favoarea bancii sau a unei rude.

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea situatie.
Parinte necasatorit, credit imobiliar la banca, apartament ipotecat pe ani de zile, ... are copil minor.
Ce poate sa faca parintele ca in nefericita situatie in care decedeaza, apartamentul sa ii ramana copilului? Poate face o asigurare de viata? Asigurarea sa o faca cu beneficiar banca sau o persoana fizica, ruda? Cu clauza? De care?

Sunt sigur ca multe persoane sunt in aceasta situatie si si-au pus aceasta problema. Cum ar trebui procedat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 07:00, 14 Martie 2013
Din păcate aveţi perfecta dreptate, părintele poate încheia o poliţă ce o poate cesiona băncii, diferenţa, în cazul nedorit al apariţiei evenimentului asigurat, se cuvine moştenitorilor ( descendentului ) în situaţia exemplificata de dvs.
Multumesc.
1 - la ce "diferenta" faceti referire?

2 - ma gandesc, daca moare parintele, banca va fi atat de morala incat sa nu se indestuleze mai mult decat i se cuvine si sa ii asigure copilului dreptul la mostenire? Societatea de asigurare va fi atat de morala incat sa plateasca si sa reprezinte drepturile copilului?

Ar fi mai bine sa fie beneficiarul politei o persoana fizica, ruda de exemplu, care sa plateasca ulterior la banca?
sau ce clauze ar trebui introduse?
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
trandafir2, moderator
La diferenţa în plus desigur ce a rămas după stingerea creanţei fata de banca, desigur este posibil sa fie şi o ruda apropiata desemnata şi banca notificată despre acest aspect cu copie poliţă, acelaşi dubiu îl puteţi avea şi pt ruda apropiata.
D-le Trandafir, daca este cazul personal precis cunoasteti ca nu aveti o polita de accidente atasata creditului, cesionata bancii, in limita creditului acordat, asa cum se practica aproape unitar de catre toate bancile care acorda credite imobiliare (si nu numai).In cazul cand este problema altei persoane, intrebati-o daca nu cumva are acea polita si deci nu mai sunt probleme.
Revenind, puteti solicita o polita ( cu clauza de accidente pentru riscurile de invaliditate si deces din orice cauza a asiguratului), pentru imobilul in cauza, la valoarea reala , care este tot de obicei cam 110% fata de valoarea evaluata de banca.Asigurarea se cesioneaza \"in limita creditului acordat\" bancii, pentru diferenta fiind mentionata in polita - persoana beneficiara (copilul).
In caz de deces al titularului,banca se indestuleaza legal, strict in limita creditului nerambursat la data evenimentului, restul revenind mostenitorului (direct sau prin tutore major) Cred ca este cea mai corecta solutie iar aceasta forma de asigurare o practica toate bancile, care de fapt au si polite specific adaptate la creditele imobiliare.
Sigur ca in polita poate fi trecuta (ca beneficiar ) orice persoana dorita de asigurat insa rezolvarea poate fi mai lunga si poate mai nesigura!
MARE ATENTIE: Nu vor fi despagubite decat cauze care produc decesul si care nu au fost cunoscute pana la data incheierii politei.(afectiunile deja instalate sunt excluse)
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2013
nucu$, utilizator
Sfatul meu ar fi, daca sunteti persoana in cauza , sa incheiati o asigurare de viata cesionata in favoarea bancii pe valoarea creditului ramas de achitat. AStfel copilul ramane cu casa fara grija ratelor. Mai aveti o posibilitate, ca sa asigurati si copilului o suma de bani, o asigurare de viata care acopera decesul din orice cauza. Asa , avand 2 asigurari, puteti sta linistit ca si banca si copilul sunt ok.

Alte discuții în legătură

Polita de asigurare de viata oana_i oana_i Buna ziua! Am un contract de credit incheiat pe o perioada de 5 ani, insotit de o polita de asigurare de viata pt beneficiarii de credite. Beneficiara ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie a locuintei in cazul creditului imobiliar cu ipoteca llp_llp llp_llp Am achizitionat un apartament prin credit imobiliar cu ipoteca si anual sunt obligata sa inchei o polita de asigurare cesionata in favoarea bancii ce cuprinde ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar ContSters79066 ContSters79066 Pe data de10 februarie 2010, in urma unui accident rutier au decedat doua persoane (sot si sotie). In urma lor a ramas o fetita in clasa a XI, de 18 ani. Mama ... (vezi toată discuția)