Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea situatie.
Parinte necasatorit, credit imobiliar la banca, apartament ipotecat pe ani de zile, ... are copil minor.
Ce poate sa faca parintele ca in nefericita situatie in care decedeaza, apartamentul sa ii ramana copilului? Poate face o asigurare de viata? Asigurarea sa o faca cu beneficiar banca sau o persoana fizica, ruda? Cu clauza? De care?
Sunt sigur ca multe persoane sunt in aceasta situatie si si-au pus aceasta problema. Cum ar trebui procedat?
Multumesc.
Din păcate aveţi perfecta dreptate, părintele poate încheia o poliţă ce o poate cesiona băncii, diferenţa, în cazul nedorit al apariţiei evenimentului asigurat, se cuvine moştenitorilor ( descendentului ) în situaţia exemplificata de dvs.
2 - ma gandesc, daca moare parintele, banca va fi atat de morala incat sa nu se indestuleze mai mult decat i se cuvine si sa ii asigure copilului dreptul la mostenire? Societatea de asigurare va fi atat de morala incat sa plateasca si sa reprezinte drepturile copilului?
Ar fi mai bine sa fie beneficiarul politei o persoana fizica, ruda de exemplu, care sa plateasca ulterior la banca?
sau ce clauze ar trebui introduse?
La diferenţa în plus desigur ce a rămas după stingerea creanţei fata de banca, desigur este posibil sa fie şi o ruda apropiata desemnata şi banca notificată despre acest aspect cu copie poliţă, acelaşi dubiu îl puteţi avea şi pt ruda apropiata.
D-le Trandafir, daca este cazul personal precis cunoasteti ca nu aveti o polita de accidente atasata creditului, cesionata bancii, in limita creditului acordat, asa cum se practica aproape unitar de catre toate bancile care acorda credite imobiliare (si nu numai).In cazul cand este problema altei persoane, intrebati-o daca nu cumva are acea polita si deci nu mai sunt probleme.
Revenind, puteti solicita o polita ( cu clauza de accidente pentru riscurile de invaliditate si deces din orice cauza a asiguratului), pentru imobilul in cauza, la valoarea reala , care este tot de obicei cam 110% fata de valoarea evaluata de banca.Asigurarea se cesioneaza \"in limita creditului acordat\" bancii, pentru diferenta fiind mentionata in polita - persoana beneficiara (copilul).
In caz de deces al titularului,banca se indestuleaza legal, strict in limita creditului nerambursat la data evenimentului, restul revenind mostenitorului (direct sau prin tutore major) Cred ca este cea mai corecta solutie iar aceasta forma de asigurare o practica toate bancile, care de fapt au si polite specific adaptate la creditele imobiliare.
Sigur ca in polita poate fi trecuta (ca beneficiar ) orice persoana dorita de asigurat insa rezolvarea poate fi mai lunga si poate mai nesigura!
MARE ATENTIE: Nu vor fi despagubite decat cauze care produc decesul si care nu au fost cunoscute pana la data incheierii politei.(afectiunile deja instalate sunt excluse)
Sfatul meu ar fi, daca sunteti persoana in cauza , sa incheiati o asigurare de viata cesionata in favoarea bancii pe valoarea creditului ramas de achitat. AStfel copilul ramane cu casa fara grija ratelor. Mai aveti o posibilitate, ca sa asigurati si copilului o suma de bani, o asigurare de viata care acopera decesul din orice cauza. Asa , avand 2 asigurari, puteti sta linistit ca si banca si copilul sunt ok.