avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... teava gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

teava gaze

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema majora si va rog sa ma ajutati cu un raspuns/sfat.
Am cumparat un apartament in Bucuresti in 1986 care avea deja construit si balconul,apare in schita apartamentului.
In prezent s-au certat cativa vecini si si-au facut reclamatie intre ei ca nu ar avea autorizatie pentru constructia balconului.A venit de la Primarie, m-au verificat si pe mine(eram si eu vizata in reclamatie) si au constatat ca sunt in regula cu actele.
Banuiesc ca ceilalti 2 vecini nu au fost in regula cu actele si ulterior s-a facut sesizare ca teava de gaze nu este in exteriorul balconului.Vecinii locuiesc in stanga si dreapta apartamentului meu, prin urmare eu fiind la mijloc sunt bagata in toate...A venit cineva de la Distrigaz si a constatat(nu a venit la mine la usa nimeni) si a facut poza si la balconul meu, pentru ca teava de gaz trece si pe la mine.....s-a facut proiect, s-a taiat teava de gaz care trecea si pe la mine prin balcon si s-a scos, totul cand eu eram plecata din oras....nu am fost informata ca in data de-...va veni...sa ....In schimb am fost informata de dna Administrator ca am de platit 900 lei pentru teava.!!!!!!!!
Este legal sa se realizeze un astfel de proiect fara semnaturi de aprobare, pe costul individual?
Blocul a fost si reabilitat in 2009 si atunci nu s-a observat ca teava este incorect pozitionata???Sau nu a fost dosarul in regula?
Concret vreau sa stiu daca este legala aceasta procedura de taiere a tevii fara aprobari scrise din partea proprietarilor si daca sunt obligata sa platesc?

Multumesc
Legislatia de profil mentioneaza pozitionarea conductelor de gaze prin afara constructiilor, motiv pentru care in urma sesizarii facute de primarie (probabil), firma de distributie gaze a intocmit proiectul si a executat lucrarea in mod corespunzator.
Pentru intocmirea proiectului si efectuarea lucrarii, firma de distributie gaze trebuia sa incheie contract cu asociatia de locatari, sa intocmeasca deviz de cheltuieli, sa taie factura si chitanta pentru cheltuieli.
Asociatia a semnat documentele in numele tuturor proprietarilor.
Puteti solicita adminstratorului sa va prezinte documentele care au sta la baza lucrarii respective si modul de calcul/ repartizare a cheltuielilor, pe beneficiarii de lucrare, urmand ca dvs. sa achitati cota parte care va revine, facand parte din condomoniu, conform prevederilor Legii locuintei si a asociatiilor de proprietari.
Daca teava de gaze alimenteaza cu gaz metan si alte apartamente, in afara de cele 3 (al dvs. si al vecinilor stanga-dreapta), atunci cheltuielile trebuie repartizate la toti beneficiarii in mod egal.
Chiar daca s-ar fi observat ca teava trece prin interiorul balconului mai devreme sau mai tarziu, acest lucru este din vina celui care a construit balconul, respectiv al proprietarului, deci este o vina personala.

Din constructia initiala, teava de gaze era bine pozitionata, montata, conform proiectul de constructie, pe exteriorul cladirii.
Ulterior proprietarul apartamentului dinaintea dv. a construit balconul, e adevarat cu autorizatie de constructie, dovada ca aveti actele in ordine, dar fara a tine seama sa nu includa in interior si teava de gaze. A facut-o in dispretull legii.
Dv. ati cumparat de la el fara sa stiti de acest viciu si, iata-va acum in situatia sa platiti aceasta lucrare.
Este normal s-o platiti dv. pentru ca este o vina personala, nu a asociatiei, nu a constructorului si proiectantului blocului, nu a vecinilor dv, ci numai a proprietarului de la care ati cumparat apartamentul si care v-a transmis cu aceasta ocazie si acest viciu pedepsit acum.

Este legala demontarea si montarea tevii de gaze conform legislatiei in vigoare, pe exteriorul cladirii.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns...din pacate ...e o veste proasta pentru mine....
Totusi mai am o intrebare.....daca blocul a fost reabilitat in 2009 , tot cu aprobari de la primarie, cum s-a trecut cu vederea teava de gaze? Maine poate apare altceva...
Reabilitarea termica a blocului nu a avut in vedere si instalatia de gaze. Proiectul de reabilitare termica nu a continut verificarea si reproiectarea vechii instalatii de gaze. Poate asa ar fi fost normal, daca tot se lucra la bloc.
Cat despre aprobarea primita de la primarie, in niciun caz primaria nu da aviz pentru legalitatea instalatiei de gaze (ma refer la proiect, executie proiect, exploatare retea de gaze).
Surprizele pot sa apara, ele fiind doar contabilizate si rareori previzibile. Fara sa va speriati, canalizarea si traseele de apa rece/ apa calda, daca au ceva vechime si nu au fost si ele reabilitate, este posibil sa le vina randul cu alta ocazie.

Alte discuții în legătură

Teava gaz Robinho81 Robinho81 Buna ziua. Nu stiu daca este locul potrivit unde ma pot adresa . Teava de gaz de 2 toli care alimenteaza tot blocul intra prin apartamentul meu ( la parter ) ... (vezi toată discuția)
Teava gaz pe peretele apartamentului meu margot80 margot80 Buna ziua! Locuiesc intr-o curte comuna, in prima cladire, la parter. Bransamentul la gaz a fost facut in 1991 pentru cladirea A (in care locuiesc la parter) ... (vezi toată discuția)
Peretele exterior al apartamentului Chosmin Chosmin Buna ziua.. Stau la parter si de curand in bloc se trage teava separata de gaze pentru a se monta centrale termice.. problema este ca firma care a tras teava ... (vezi toată discuția)