Buna ziua!Mama mea are 64 de ani si de 4 ani primeste pensie de invaliditate+handicap de 234 lei,diagnostic neoplazii,pe cartea de munca are 8 ani munciti.Stiam ca poate iesi la pensie daca are stagiul de cotizare de 11 ani si 10 luni..8 ani munciti+4 de pensie,are 12 ani..Azi a fost la casa de pensii si i s-a spus ca cei 4 ani de pensie nu se mai pun la stagiul de cotizare.Ce poate face?Poate pe caz de boala?Cu 234 lei nu se descurca...tratamente...consultatii..Va multumim anticipat pentru raspuns
Vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- care este data nașterii mamei dvs.?
- nu există ”pensie de invaliditate și handicap”. Există pensie de invaliditate și indemnizație de handicap. Sunt două lucruri distincte, care se primesc de la două instituții distincte, în baza unor prevederi legale diferite. Vreau să știu dacă mama dvs. beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv dacă are o decizie de pensie de invaliditate emisă de casa de pensii și dacă primește această pensie lunar, împreună cu un talon emis de casa de pensii.
- dacă mama dvs. beneficiază de pensie de invaliditate, vă rog să îmi spuneți anul în care i s-a emis prima decizie de pensie și care este cuantumul pensiei pe care îl primește mama în prezent.
Nu mă interesează indemnizația de handicap pentru că nu contează în contextul arătat de dvs. Vă rog să răspundeți la toate întrebările pe care vi le-am pus.
Buna ziua!Mama este nascuta 14.04.1950,pe decizie scrie:Certificat de incadrare in grad de handicap accentuat, gradul II.,decizie permanenta.Pe cupon scrie indemnizatie 166 lei si buget complementar 68 lei.Eu, toate informatiile de la mama le am prin telefon,din cauza sutelor de km dintre noi...nu o pot ajuta alfel...In cazul acesta,ce poate face?Cum trebuie procedat sa beneficieze de pensie?Va multumesc din suflet
Îmi pare rău, dar mama dvs. nu este beneficiară de pensie de invaliditate. A fost încadrată în grad de handicap, iar perioada în care a beneficiat de indemnizație de handicap nu se ia în calcul la pensie.
În anul 2010, când am discutat cu dvs. despre invaliditate și despre handicap, mama nu putea să beneficieze de pensie de invaliditate pentru că depășise vârsta standard de pensionare. Acum, ca să poată beneficia de pensie pentru limită de vârstă, ar trebui să încheie un contract de asiguare socială cu casa de pensii pe o perioadă de 4 ani.