buna ziua
fetita mea face un an in 5 iulie eu am optat pt concediu de crestere a copilului pt varianta cu 2 ani intrebarea mea ar fi
1. Daca ma intorc la un alt loc de munca decat cel anterior nasterii in data de 20 iunie iar fata face un an numai in 5 iulie pot sa mai primesc acel stimulent de 500 de lei?
eu am sunat la asistenta sociala si mi-au spuis ca actele trebuie sa le depun dupa ce fata face un an dar termenul de depunere al actelor pt stimulentul de 500 lei in 30 de zile deci eu m-as include in termenul acela...
va multumesc frumos
Conform art.7 din OUG 111/2010:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani; b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.
Acordarea stimulentului de insertie nu este conditionata de revenirea la locul de munca de unde ati intrat in CCC, ci de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit pe perioada CCC.
Asadar, chiar daca va veti relua activitatea inainte de a implini copilul varsta de 1 an , veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
1. Deoarece ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani puteti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an, chiar daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 24.
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine dupã cum urmeazã:
...
e) începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, şi plata acesteia se suspendã, dacã cererea este depusã în termen de 30 de zile de la aceastã datã.
3. Deci in maximum 30 de zile de la data cand copilul implineste 1 an depuneti la Primarie cererea pentru stimulentul de insertie.