avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere platite pentru casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere platite pentru casatorie

Buna Seara!

Numele meu este Razvan si anul asta pe data de 14 iunie m-am casatorit , am luat certificatul de la primarie i-am facut o copie si l-am trimis prin curieratul firmei la resurse umane pentru a beneficia de 5 zile libere date de la stat.
Azi am fost sunat de seful meu si m-a intrebat daca m-am cununat si religios ca altfel nu beneficiez de cele 5 zile libere.
El m-a intrebat pentru ca fost pus de resursele umane sa ma intrebe, si el este confuz si nu mai stie ca sa zica
E adevarat? trebuie sa dau o dovada ca m-am cununat si religios? #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 17 Iunie 2014
Nu este adevarat, dovada casatoriei se face cu certificatul de casatorie.
Trebuie sa faceti si o cerere de solicitare a celor 5 zile libere platite, la care se va atasa copia dupa certificatul de casatorie.
Verificati cum apare inscris acest drept in CCM sau regulamentul intern al firmei.
Casa de piatra!
Numai daca lucrati in sectorul bugetar exista prevedere legala prin care sa beneficiati de cele 5 zile de concediu plătit in cazul casatoriei salariatului. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).
Niciunul din cele doua acte normative nu fac distinctie intre casatoria civila sau casatoria religioasa ori obligativitatea acordarii numai daca s-au salariatul s-a casatorit si religios.

Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.
Probabil ca la nivel intern exista o astfel de reglementare., de va solicita asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am o nelămurire eu in iunie 2022 am avut cununia ... Moicalucian Moicalucian Bună ziua! Am o nelămurire Eu in Iunie 2022 am avut cununia civilă anul acesta adică 2023 o sa avem cununia religioasă, anul trecut când am la cununia ... (vezi toată discuția)
La cat timp de la casatorie se poate lua concediul? Claudia2021 Claudia2021 Buna ziua. Voi avea cununia civila luna aceasta iar cea religioasa anul viitor in Iunie. Este posibil sa-mi iau atunci cele 5 zile de concediu? Acele 5 ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie lup4ever lup4ever Buna ziua, Urmeaza sa fac cununia civila iar firma mi-a dat cele 5 zile libere conform legi.Intrebarea este daca eu anul acesta fac decat cununia civila ... (vezi toată discuția)