avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendarea CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendarea CIM

Cercetarea penala a unui angajat atrage dupa sine suspendarea CIM?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:21, 23 Iulie 2009
Cercetarea penala a unui angajat nu atrage suspendarea CIM. Principalele motive de suspendare a contractului individual de munca sunt:
-concediu de maternitate;
-concediu pentru incapacitate temporara de munca;
-carantina;
-efectuarea serviciului militar obligatoriu;
-exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, --daca legea nu prevede altfel;
indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
-forta majora;
-in cazul in care salariatul este arestat preventiv,
-concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pâna la implinirea vârstei de 3 ani;
-concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in vârsta de pâna la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pâna la implinirea vârstei de 18 ani;
-concediu paternal;
-concediu pentru formare profesionala;
-exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
-participarea la greva,
-concedii fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Suspendarea contractului individual de munca este reglementata in principal de art 49 si urmatoarele din Codul muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
ContSters88344, utilizator
Angajatorul poate suspenda CIM al angajatului cercetat penal doar în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.
Daca in urma definitivarii procesului penal e constatata nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului. (art. 52 Codul Muncii)
~ Conținut șters la cerere ~
Se intelege din art.52(1,c),ca angajatorul poate (sau trebuie sa...?)suspenda(e) CIM al unui angajat cu functie de conducere daca acesta a fost trimis in judecata pentru o fapta penala(amenintarea unui suburdonat)?
Pai spuneti-mi concret: s-a depus plangerea penala de catre angajator sau de salariatul subordonat? In ce stadiu este procesul penal? A fost dispusa inceperea urmaririi penale?
In speta pe care v-am descris-o eu, dupa cum am subliniat, angajatorul poate, deci nu este obligat.

Alte discuții în legătură

Suspendare cim elenaduma elenaduma care este durata maxima de suspendare cim cu acordul partilor conform codului muncii? (vezi toată discuția)
Reintegrare in functia detinuta anterior suspendarii bak_is bak_is Buna ziua ! Intrebare : Cum se procedeaza in situatia urmatoare : Am semnat cu angajatorul o suspendare de comun acord pentru lamurirea unui dosar penal ce nu ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim plangere penala pentru motive care nu au legatura cu functia detinuta vicentiu.gurlui vicentiu.gurlui Este legala suspendarea CIM daca angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului pentru motive care nu au legatura cu functia detinuta ? Din ... (vezi toată discuția)