Am o casa ce am cumparat-o cu ajutorul unui credit si are o ipoteca de 140.000Euro. Datorita crizei, bunul nu mai are valoare de piata nici de 120000Euro.
Am si datorii la terti si cineva imi spunea ca daca aceste persoane castiga in instanta procesele pot trece la executarea casei si sa organizeze licitatii pentru vanzarea casei. Ce m-a mirat este ca au spus ca in cadrul licitatiei casa se va vinde indiferent de pretul obtinut, CHIAR SI DACA PRETUL OBTINUT ESTE MAI MIC DE 140.000Euro, cat este ipoteca, in acest fel nerecuperand nici macar banii de pe ipoteca daramite banii ce ii mai datorez. Este adevarat? Licitatia se duce pana la capat chiar daca nu se plateste macar o suma minima? Care este procedura sau pragul minim de vanzare? Cine are prioritate? Unde mai pui ca este bun comun cu sotia mea... La ce sa ma astept?
Da este adevarat,casa va fi evaluata la pretul pietei!Este scoasa la licitatie cu suma minima!Ipoteca de rangul I ii ofera drept Bancii sa-si recupereze creditul...terti pot castiga procesul dar nu se pot atinge de casa,eventual de alte bunuri propii ale dv.(salariu,obiecte de valoare,auto...etc).Parerea mea!
Dar daca in cadrul licitatiei casa se liciteaza la 35000 Euro? Banca va primi acesti bani ca si detinator al ipotecii de rang I chiar daca suma nu acopera valoarea ipotecii? Adica, daca se deschide un dosar de executare silita atunci bunul se vinde cu orice pret chiar daca in acest fel se prejudiciaza banca, sotia pt cei 50% ce-i detine si cel ce face executarea nu-si primeste nici el banii? Nu ar trebui sa existe pregul minim astfel incat sa se acopere ipoteca, partea sotiei si sa se execute doar partea mea astfel incat sa nu existe 'victime colaterale'? Ma gandesc ca in acest fel pt a recupera o datorie de 25000 Euro se creaza alte prejudicii de 210.000 (banca + partea sotiei). Totusi, cum decurg trebuirle? :(
Pentru a lamurii putin treaba
1. Daca datoriile cu tertii le-ati contractat numai dumneavoastra, atunci acestia, in vederea executarii silite, vor trebiui sa ceara mai intai partajarea bunului, neputand urmarii decat partea ce va apartine din imobil.
2. Daca datoriile au fost contractate impreuna cu sotia cele de la pct.1 pica.
3.Banca va trebui platita prioritar avand ipoteca, deci in conditiile pct.1 creditorii chirografari nu vad ce interes ar avea sa promoveze o executare silita fiind siguri ca nu obtin sigur nimic din jumatatea unui imobil grevat de o ipoteca de 140000, caci ,indiferent daca se vinde jumatate ipoteca trebuie platita prioritar.
4. In conditiile pct.2, eventual pot, sa-si incerce norocul, asteptand sa treaca criza, desi, si daca trece, nu cred ca vom mai reveni la aberatiile de preturi la imobile de dinaintea ,,ajustarii economice''.
5.Daca banca are inscrisa vreo clauza de inalienabilitate/interdictie si dumneavoastra fata de ea sunteti ok, s-ar putea sa uzeze de aceasta clauza la executor inainte de a lua, posibil ,10% din ce are de luat si pe care stie ca-i va primi incet dar sigur de la dumneavoastra.
Sunt doar datoriile mele, nu si a sotiei. Dar eu ma te ca de dragul sicanarii si pentru a pune presiune, sa initieze o executare si din acest motiv ma intrebam daca ei pot sau nu sa vanda imobilul, chiar si in conditiile astea.
Referitor la pct.5. De obicei se noteaza in CF o interdictie de vanzare, grevare inchiriere etc, ceea ce inseamna ca pana la achitarea ipotecii, dreptul de dispozitie nu este realizat fara acordul bancii, adica dreptul de proprietate nu-i chiar desavarsit lipsindui unul dintre cele 3 atribute(detinerea,folosinta si dispozitia).
Daca datoria e numai a dvs., eu zic sa stati linistit caci executorul costa si daca cumva se incepe vreo urmarire, faceti contestatie la executare in care ridicati lipsa interesului, adica demonstrati ca nu exista un folos in a va vinde imobilul pentru tertul chirografar.