avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand pot iesi la pensie anticipata partiala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand pot iesi la pensie anticipata partiala?

Sunt nascut in 16-04-1959,barbat. Am stagiu de cotizare total de 29 ani 3 luni 22 zile,din care 4 ani 3 luni 3 zile in grupa II. Cand pot indeplini orice fel de modalitate de a iesi la pensie???
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:10, 18 Iunie 2014
Limita de varsta la 65 de ani.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani,fara stagiul asimilat.

4 ani,3 luni si 3 zile de grupa nu aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiu aferent de 3 luni/an).
Buna ziua!
Sa inteleg ca iar mai trebui 5 ani si 9 luni stagiu cotizare pentru a putea solicita pensie anticipata partiala?
Conditii de indeplinit pentru pensie anticipata partiala:
-Varsta 60 de ani
-Stagiu 35 de ani,fara stagiul asimilat(armata,cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).

Legea 263/2010

ART. 65

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie lulusca lulusca Cand poate sa iasa la pensie un barbat nascut in septembrie 1952 [b]total vechime in munca 36 ani si 8 luni grupa II 18 ani si 7 luni[/b] , are studii ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata lorena5 lorena5 as vrea sa va intreb daca tatal meu poate iesi la pensia anticipata in conditiile in care are varsta de 57 de ani,si 39 de ani vechime in munca.va multumesc (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)