avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Societate recuperare deseuri metalice si nemetalice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Societate recuperare deseuri metalice si nemetalice

Am posibilitatea extinderii unui sc spre o activitate de colectare deseuri metalice si nemetalice de la operatori economici care desfasoara activitati de productie si servicii si au rezultat o serie de deseuri (bucati de cabluri, cabluri inlocuite si casate, confectii metalice dezafectate, utilaje si obiecte care pot fi valorificate prin dezmembrare si dezafectare) pe care pot sa le achizitionez la un pret rezonabil petru a produce profit prin vanzarea catre centre de colectare de mai mici sau mai mari dimensiuni. In ideea ca nu intentionez sa creez eu un depozit sau centru de colectare de la persoane fizice si juridice si nici sa stochez mai mult decat necesar aceste deseuri sau rezultatele prelucrarii lor ce autorizatii ar trebui sa obtin pe firma pe care o administrez si ce documente ar trebui evidentiate contabil pentru achizitia deseurilor si vanzarea materialelor sortate respectand legislatia in vigoare?
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
mariusnt, utilizator
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 12:40, 1 Iulie 2014
Daca preluati deseurile de la locul de generare si le livrati valorificatorilor autorizati fara a le stoca temporar, a interveni asupra lor sau trece prin depozitul dvs. puteti sa solicitati autorizatie de mediu doar pentru codul caen 4677 - comert cu ridicata al deseurilor si resturilor. In ceea ce privete actele pe care trebuie sa le intocmiti sunt multe de spus, cel mai bine este sa apelati la servicii specializate: contabilitate, responsabil de mediu, etc.
Multumesc pentru informatie. Am observat expertiza dvs. in domeniu si mai am o intrebare.
Avand in vedere prevederile actualizate in materie, si ma refer la hotararile din ultimul an, cum pot sa imi desfasor eu activitatea in mod legal (greu in Romania pentru ca e un termen relativ).
Dau un exemplu concret: eu firma x am contract cu fimele a,b,c care lucreaza in domeniul telecomunicatii/energetic/demolari/dezafectari si la sfarsit de saptamana/luna/an firmele a,b,c constata ca au o cantitate de deseuri care ar putea fi valorificate in urma contractului semnat cu mine. Eu ma duc sa ridic materialele si constat: 500kg deseu/capete/rebut cablu pe care eu manual sau mecanic le valorific in componente: cupru, aluminiu, otel, manson etc si le vand mai departe sortate; 10 utilaje fara potential de reutilizare pentru casat pe care la fel le dezasamblez la fata locului sau in spatiu inchiriat si rezultatul il vand sortat....etc. Ce autorizare este necesara pentru mine ca firma, pentru spatiu unde imi desfasor activitatea de sortare si depozitare temporara si ce sa documente sa ii emit eu celui care mi le vinde si la randul meu ce acte sa ii solicit (evident pe langa schimbul legal de factura-chitanta vs. numerar-virament) asta in ideea in care sa nu ma trezesc dupa 6luni/1an ca sunt intrebat de unde am cules eu 5000 de kg de cupru/aluminiu/otel fir/tocat/segmente etc. in conditiile in care este in voga furtul pe acest segment si nu as vrea sa imi petrec timpul explicand realitatea prin declaratii scrise si procese verbale ci muncind constructiv si mai ales legal .
Multumesc anticipat pentru ajutorul dvs. Cu stima.
Aveti nevoie de autorizatie de mediu pentru codurile caen 3811, 3832, 4677. In autorizatia de mediu trebuie sa apara tipurile de deseuri pe care le colectati codificate conform HG856/2002. De asemenea aveti nevoie de aviz de la DSP.
Documete utilizate:
- Documete privind provenienta marfii: factura+aviz pentru achizitii de la PJ, borderou de achizitii pt PF (daca este cazul). Pentru firmele care nu au aviz se poate utiliza si un PV de predare deseuri.
- formular de transport (Anexa 3 - cf. HG 1061/2008) emis de expeditor (in practica il completeaza cel care colecteaza)
- trebuie sa retineti prin stopaj la sursa, sa declarati si sa platiti la fondul de mediu taxa de 3% pentru deseurile metalice si pentru bunurile supuse dezmembrarii care contin deseuri metalice
- cand vindeti trebuie sa intocmiti de asemenea formular de transport, acum in calitate de expeditor.
Mai trebuie sa intocmiti o serie de raportari catre Agentia de Protectie a Mediului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valorificare deseuri jacquelline jacquelline Societatea A, generator de deseuri, vinde deseuri metalice catre o societate B, care are autorizatie de mediu pentru activitatea de comert cu ridicata al ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de mediu pentru dezmembrarea unor instalatii jacquelline jacquelline Am nevoie de autorizatie / acord de mediu pentru dezmembrarea unor instalatii din care rezulta deseuri metalice? Am autorizat la Registrul Comertului codul ... (vezi toată discuția)
Stopaj sursa fond de mediu 3% danavls danavls Care sunt tipurile de deseuri (exemple) incadrate in categoria DESEURI FEROASE si NEFEROASE pt. retinere contributie de 3 %- Fond de mediu? Firma noastra ... (vezi toată discuția)