avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cum sa ma apar la un Contol fiscal?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cum sa ma apar la un Contol fiscal?

Am un PFA si foarte recent.am primit instiintare de la ANAF pentru inceperea unui control fiscal. M-am prezentat prompt la ANAF la data din instiintare si desi era spre miezul zilei doamnele Inspector au dorit sa inceapa ontrolul din acea zi si chiar la sediul firmei. Am acceptat, stiindu-ma oarecum ,,curat”, cu taxe si impozite platite la zi cu Declaratiile depuse in termen cu actele contabile bine ordonate si cu inregistrarea electronia a contabilitatii (practic un registru de incasari si plati dar mai complet: cu date despre marfa, despre furnizor si beneficiar, etc, realizat in Excel), care permite un control fiscal mai facil etc.
Dupa primele zile au inceput sa apara problemele, care zi de zi s-au tot adunat:
1. Au inceput sa ,,scoata” din cheltuielile facute ( unele justificat altele nu).
2. Au gasit neconcordante in valorile inscrise in declaratii (D300 cu D394);
3. Au gasit ca Decl 394 pe care am depus-o semestrial pana in Iunie 2013 dupa care am adepus-o lunar, ar fi trebuit depusa lunar de mai inainte.
4. La ,,Venituri” eu am inscris in Declaratii tot ce am facturat pe anul respectiv. Este greseala (!!!), trebuia sa inscriu doar ce am incasat in anul respectiv.
Si probabil ca or mai fi si altele pe care nu mi le-au spus (in general nu imi prea spun asta doar am dedus eu din ce isi notau). Zilnic mi-au dat sa fac mai multe tabele cu situatii si situatii care sa le ajute la control, plus justificari pe care sa la dau in scris pe care a trebuit sa le prezint intr-un termen foarte foarte scurt ,,ca altfel este de rau”. M-am surmenat psihic si mental de nu mai stiu ce-i cu mine.
Cum pot sa ma apar?
Este posibil sa primesc mai multe amenzi? Am inteles de la cineva ca doar amenda pt nedepunerea in termen a Decl D394 este foarte mare (12.000RON). Justificarea ca nu am stiut de modificarea termenului de depunere, am inteles ca nu este acceptata. Posibil sa inchid firma si sa mai vand din casa ca sa achit amenzi si datorii la ANAF? Am dat si semnat pana acum patru Declaratii: ca sunt de acord cu inceperaea imediata a controlului fiscal; ca sunt de accord cu desfasurarea controlului fiscal la sediul firmai (PFA) practic acasa la mine; ca am un singur cont bancar si care este acela (la PFA). Au ,,trecut” de cateva ori fila cu fila prin dosarele anii 2008…..2014 verificand: cheltuieli, venituri, declaratii etc. A trecut mai bine de o saptamana de la inceperea controlului si sunt terminat psihic. Am dormit maxim trei ore pe noapte, in rest am lucrat sa pot sa le prezint in termen tabelele cu situatiile solicitate. In situatia asta este probabil sa fi aparut si alte greseli Am inteles ca sunt abia pe la un sfert din amploarea controlului, desi eu nu-mi imaginez ce ar putea sa mai controleze. Au scris aproape jumatate de top de hartie A4 , cu notite insemnari, sume, tabele etc.Le-am asigurat transport si le-am pus aici la dispozitie tot: documente, calculator, Xerox, hartie, spatiu sa se desfasoare etc. Daca acest control se prelungeste asa mult eu nu pot sa mai am viata personala. Pot sa refuz sa mai vina la sediul firmei si sa le duc documentele acolo la ANAF? In plus, pe perioada controlului toata activitatea firmei este anulata.
Este clar ca pentru greselile mele trebuie sa platesc dar mi se pare amploarea dezastrului mult prea mare. Sunt de buna credinta, am incercat pe cat posibil sa respect legea, si cu toata aceste fata de ANAF in calitate de contribuabil ramai un permanent infractor. Sunt innebunit si nu stiu cum sa procedez.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu vre-un sfat, o idée, o informatie etc deoarece sunt foarte disperat.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dinumarcel , utilizator 22:42, 26 Iunie 2014
Inaintea cu 15 zile de inceperea efectuarii inspectiei fiscale trebuia sa fiti instiintat printr-un aviz de inspecție fiscală .
Emiterea avizului de inspecție fiscală nu este necesară in urmatoarele cazuri:
a) în cazul controlului inopinat și al controlului încrucișat;
b) în cazul unor acțiuni îndeplinite ca urmare a solicitării unor autorități, potrivit legii;
c) în cazul refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației;
d) pentru soluționarea unor cereri ale contribuabilului.
De asemenea contribuabilul poate renunța la beneficiul perioadei de comunicare a avizului de inspecție fiscală.
Codul de Procedura fiscala mai prevede ca:

"Art. 103 Locul şi timpul desfăşurării inspecţiei fiscale

(1) Inspecţia fiscală se desfăşoară, de regulă, în spaţiile de lucru ale contribuabilului. Contribuabilul trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat, precum şi logistica necesară desfăşurării inspecţiei fiscale.

(2) Dacă nu există un spaţiu de lucru adecvat pentru derularea inspecţiei fiscale, atunci activitatea de inspecţie se va putea desfăşura la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.

(3) Indiferent de locul unde se desfăşoară inspecţia fiscală, organul fiscal are dreptul să inspecteze locurile în care se desfăşoară activitatea, în prezenţa contribuabilului sau a unei persoane desemnate de acesta.

(4) Inspecţia fiscală se desfăşoară, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului. Inspecţia fiscală se poate desfăşura şi în afara programului de lucru al contribuabilului, cu acordul scris al acestuia şi cu aprobarea conducătorului organului fiscal."
Cu privire la durata efectuării inspecţiei fiscale, aceasta este stabilită de organele de inspecţie fiscală sau, după caz, de compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale, în funcţie de obiectivele inspecţiei, şi nu poate fi mai mare de 3 luni.
Dumneavoastra sunteti obligat de catre legislatie sa colaborati cu organele de inspectie fiscala. Si organele fiscale sunt obligate sa va informeze pe parcursul efectuarii controlului despre problemele care se ivesc.
Puteti fi asistat la control de catre un consultant fiscal, avocat, etc...
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Au trecut aproape trei saptamani si se pare ca au terminat. Maine 27-06-2014 astept prima versiune a verdictului. mai am unele intrebari, daca nu abuzez:
1. PFA-ul are ssediul intr-un apartament iar activitatea este ,,la beneficiar";
2. Mai am un SRL care are sediul tot in acel apartament si un Punct de lucru la alta locatie. PFA-ul isi desfasoara activitatea la acel Punct de lucru. Locatia respectiva reprezinta tot proprietatea mea ca perosna fizica simpla. Exista cintract de comodat intre Proprietarul locatiei (adica eu ca persoana fizica simpla) si firmele SRL si PFA. In baza contractului de comodat, PFA-ul a facut unele amenajari, reparatii la acea locatie pentru a putea sa-si desfasoare activitatea. Toate acele cheltuieli au fost eliminate din contabilitate de inspectorii fiscali. Sunt valori apreciabile penru care impozitul si TVA-ul va avea valori mari acum la plata fiind sustinute si de penalizari si majorari. Este legal ca au anulat acele cheltuieli? Ar fi putut sa le treaca pe investitii si sa le esaloneze la amortizari. Ce lege reglementeaza investitiile unei firme si amortizarea acestora?
Multumesc din nou pentru tot ajutorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde trebuie pastrate actele contabile ale societatii ocristina ocristina am urmatoarea speta: sediul social declarat fara activitate acasa la patron , puct de lucru cu activitate(inclusiv birouri) declarat si inregistrat legal ... (vezi toată discuția)
Contol financiar de fond ContSters126873 ContSters126873 buna ziua 1 . cand se face un control de fond si ce documente trb puse la dispozitie??? cat dureaza ?? se anunta acest contol sau se vine inopinant???? 2 ... (vezi toată discuția)
Control fiscal mirela.onciu mirela.onciu Acum 1 luna, mi-am deschis o PFA in Barlad Jud. Vaslui, acum am fost invitat pentru control fiscal la Suceva. Este posibil sa se faca acest control fiscal in ... (vezi toată discuția)