Am un PFA si foarte recent.am primit instiintare de la ANAF pentru inceperea unui control fiscal. M-am prezentat prompt la ANAF la data din instiintare si desi era spre miezul zilei doamnele Inspector au dorit sa inceapa ontrolul din acea zi si chiar la sediul firmei. Am acceptat, stiindu-ma oarecum ,,curat”, cu taxe si impozite platite la zi cu Declaratiile depuse in termen cu actele contabile bine ordonate si cu inregistrarea electronia a contabilitatii (practic un registru de incasari si plati dar mai complet: cu date despre marfa, despre furnizor si beneficiar, etc, realizat in Excel), care permite un control fiscal mai facil etc.
Dupa primele zile au inceput sa apara problemele, care zi de zi s-au tot adunat:
1. Au inceput sa ,,scoata” din cheltuielile facute ( unele justificat altele nu).
2. Au gasit neconcordante in valorile inscrise in declaratii (D300 cu D394);
3. Au gasit ca Decl 394 pe care am depus-o semestrial pana in Iunie 2013 dupa care am adepus-o lunar, ar fi trebuit depusa lunar de mai inainte.
4. La ,,Venituri” eu am inscris in Declaratii tot ce am facturat pe anul respectiv. Este greseala (!!!), trebuia sa inscriu doar ce am incasat in anul respectiv.
Si probabil ca or mai fi si altele pe care nu mi le-au spus (in general nu imi prea spun asta doar am dedus eu din ce isi notau). Zilnic mi-au dat sa fac mai multe tabele cu situatii si situatii care sa le ajute la control, plus justificari pe care sa la dau in scris pe care a trebuit sa le prezint intr-un termen foarte foarte scurt ,,ca altfel este de rau”. M-am surmenat psihic si mental de nu mai stiu ce-i cu mine.
Cum pot sa ma apar?
Este posibil sa primesc mai multe amenzi? Am inteles de la cineva ca doar amenda pt nedepunerea in termen a Decl D394 este foarte mare (12.000RON). Justificarea ca nu am stiut de modificarea termenului de depunere, am inteles ca nu este acceptata. Posibil sa inchid firma si sa mai vand din casa ca sa achit amenzi si datorii la ANAF? Am dat si semnat pana acum patru Declaratii: ca sunt de acord cu inceperaea imediata a controlului fiscal; ca sunt de accord cu desfasurarea controlului fiscal la sediul firmai (PFA) practic acasa la mine; ca am un singur cont bancar si care este acela (la PFA). Au ,,trecut” de cateva ori fila cu fila prin dosarele anii 2008…..2014 verificand: cheltuieli, venituri, declaratii etc. A trecut mai bine de o saptamana de la inceperea controlului si sunt terminat psihic. Am dormit maxim trei ore pe noapte, in rest am lucrat sa pot sa le prezint in termen tabelele cu situatiile solicitate. In situatia asta este probabil sa fi aparut si alte greseli Am inteles ca sunt abia pe la un sfert din amploarea controlului, desi eu nu-mi imaginez ce ar putea sa mai controleze. Au scris aproape jumatate de top de hartie A4 , cu notite insemnari, sume, tabele etc.Le-am asigurat transport si le-am pus aici la dispozitie tot: documente, calculator, Xerox, hartie, spatiu sa se desfasoare etc. Daca acest control se prelungeste asa mult eu nu pot sa mai am viata personala. Pot sa refuz sa mai vina la sediul firmei si sa le duc documentele acolo la ANAF? In plus, pe perioada controlului toata activitatea firmei este anulata.
Este clar ca pentru greselile mele trebuie sa platesc dar mi se pare amploarea dezastrului mult prea mare. Sunt de buna credinta, am incercat pe cat posibil sa respect legea, si cu toata aceste fata de ANAF in calitate de contribuabil ramai un permanent infractor. Sunt innebunit si nu stiu cum sa procedez.
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu vre-un sfat, o idée, o informatie etc deoarece sunt foarte disperat.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns:
dinumarcel , utilizator
22:42, 26 Iunie 2014