avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Daune materiale si daune morale.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Daune materiale si daune morale.

Care sunt defapt daunele materiale si cele morale?Pe care din acestea obliga legea pe inculpat sa le plateasca?
Daca am facut o cerere de stramutare pentru un dosar iar ICCJ nu mi-a aprobat ,in schimb am platit cheltuieli judiciare,aceasta chitanta pot sa o atasez la dosar pentru a-mi recupera banii de la inculpat?
Se considera acest lucru cheltuieli de judecata?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:36, 10 Mai 2009
daunele materiale le cereti pentru prejudiciul material suferit iar daunele morale le pretindeti atunci cand considerati ca v-a fost lezata si onoarea, deminitatea..daca daunele materiale se pot stabili in mod obiectiv, deoarece exista expertize si alte probe cu ajutorul carora se va stabili cuantumul lor, la daunele morale , apreierea este mai greu de facut. Depinde cat credeti ca valoreaza demnitatea dvs...insa acestea nu instanta le stabileste si nu cred ca daca veti cere o suma imensa, instanta se va declara de acord.
Daunele morale reprezinta prejudiciul care rezulta dintr-o atingere adusa intereselor personale si care se manifesta prin suferinta fizica sau morala pe care le resimte victima(atingere adusa prsonalitatii umane, de ex. durerea pricinuita de o lovitura, rusinea indurata, umilinta, etc)Daunele materiale sunt cele care rezulta din atingerea unui interes patrimonial. Ele se pot pretui in bani. De aceea asemenea prejudicii se mai numesc si patrimoniale sau pecuniare. Astfel de prejudicii sint, spre pilda, distrugerea sau stricarea unui lucru.Daunele materiale trebuiesc demonstrate cu inscrisuri(chitante , facturi)si martori.
In ce priveste chitanta doveditoare ale cheltuielilor de judecata de la ICCJ, consider ca nu o puteti depune in acest dosar, deoarece stramutarea ati solicitat-o si ati pierdut, fiind cheltuieli din alt dosar.Puteti totusi sao depuneti si sa lasati instanta sa aprecieze.
GHITA FLORIN a scris:

Care sunt defapt daunele materiale si cele morale?Pe care din acestea obliga legea pe inculpat sa le plateasca?
Daca am facut o cerere de stramutare pentru un dosar iar ICCJ nu mi-a aprobat ,in schimb am platit cheltuieli judiciare,aceasta chitanta pot sa o atasez la dosar pentru a-mi recupera banii de la inculpat?
Se considera acest lucru cheltuieli de judecata?

Nu cred ca cererea de stramutare respinsa va duce la suportarea chelutielilor de catre cealalta parte din proces.
Daca se admitea suporta cheltuielile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale si materiale pentru vatamare corporala pentru succesor? Popa_Jenica Popa_Jenica Buna ziua.Tatal meu a avut un accident auto la 01.01.2013.In urma acestui accident am deschis un dosar de vatamare corporala la o societate de ... (vezi toată discuția)
Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)
Lovit cu o sticla de bere in cap - plangere penala, despagubiri mariusstoner87 mariusstoner87 Am fost lovit cu o sticla de bere in cap,am de depus plangere penala impotriva inculpatului am si certificat medico legal si am primit 6 zile de ingrijire ... (vezi toată discuția)