avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... unde se incadreaza?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

unde se incadreaza?

Buna ziua,

Daca un om al legii (politist) ajuta pe o persoana care a furat sa scape de dosar penal intervenind la alte persoane juridice, si ulterior se dovedeste ca politistul intr-adevar a intervenit, aceasta fapta unde se incadreaza? Neglijenta-abuz in serviciu sau este considerat ca fiind complice pentru favorizarea persoanei vinovate?
Furtul si ajutorul (interventia) politistului a fost pe vechiul cod penal.
Dupa parerea mea fapta descrisa de dvs. se circumscrie infractiunii prevazute de:

ART. 269

Favorizarea făptuitorului

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.

(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.
In functie de circumstante poate fi retinut si traficul de influenta, banuiesc ca nu facea benevol totul.

ART. 291
Traficul de influenţă
(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Pare sa fie la art.269, pentru ca nu stim daca cel care a furat a dat bani sau altceva catre politist pentru trafic de influenta. Poate pe parcurs se descopera daca politistul a primit bani sau valori pentru sine de la hot.
Acum exista un termen de prescriere? Daca a trecut termenul si s-a prescris, daca s-a descoperit acum acest aranjament de interventie a politistului, mai poate fi tras la raspundere politistul sau actiunea poate fi indreptata impotriva statului ?
ART. 154
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
Stati putin, faceti-ma sa inteleg mai bine.
- Daca un hot a furat,prin anul 2004 (acum 10 ani), si ca sa scape de dosar penal, prin o relatie cu un politist, acest hot a scapat datorita interventia acestui politist, iar abia anul trecut (2013) s-a descoperit ca un politist a intervenit dand ajutor făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor in aceasta cauza penala, acest politist nu poate fi tras la raspundere pentru ca a trecut mai mult de 5 ani fiindca fapta s-a prescris?
In acest caz, sa presupunem ca peste inca 5 ani, se descopera ca binecunoscutul politist Cioaca care se presupune ca si-a omorat sotia sa, pe Elodia, daca peste 5 ani se dovedeste intr-adevar ca el a omorat-o pe sotia sa si ca a avut si un complice care sa-l ajute sa care cadavrul lui Elodia, acest complice nu i se va intocmi dosar penal?

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie Gby_12 Gby_12 Buna ziua ! Care este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals sub semnatura privata facut in 2006 si folosit si intr-un proces in acel ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua.in cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in 2008, care a ajuns pe rolul instantei in anul 2013, putem vorbi despre prescriptie? Aceeasi ... (vezi toată discuția)
Plangere favorizarea infractorului gigelas gigelas Buna seara, Vreau sa depun o plangere impotriva unui politist judiciarist. Am probe certe,cum a favorizat cativa infractori implicati in fapte grave ... (vezi toată discuția)