avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere Favorizarea infractorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere Favorizarea infractorului

Buna seara,
Vreau sa depun o plangere impotriva unui politist judiciarist.
Am probe certe,cum a favorizat cativa infractori implicati in fapte grave (constituire grup infractional,amenintare,talharie).
Aceeasi infractori,au mai fost favorizati si in trecut,tot de colegi ai acestui politist (exista martori si înscrisuri).
Care este procedura legala,care sa si dea rezultate. Sa nu se musamalizeze.
Cum sesizez IJP-ul ? Exista un termen limita,dupa care nu as mai putea sesiza astfel de fapte impotriva politistului ?
Am inteles ceva de un termen de un an de la savarsirea faptei...ca nu ar mai fi posibil ca acest politist sa fie sanctionat disciplinar - iar ulterior sa nu se mai poata merge mai departe pe penal ?
Cum trebuie sa procedez,concret ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 16:26, 6 Ianuarie 2015
Depuneti plangerea penala si luati bon cu nr de inregistrare.
Sa anexati si dovezile si sa propuneti martorii in plangere.
Nu aveti un termen pentru sesizarea acestei infractiuni, doar sa nu asteptati sa se prescrie raspunderea penala.
Daca nu sunteti dvs vatamat prin savarsirea respectivei infractiuni si doar doriti sa incunostintati organul de urmarire despre savarsirea acestei infractiuni, trebuie sa depuneti denunt nu plangere.

Care este termenul de prescriere a faptelor penale ?
Trebuie mai intai sa sesizez sefii ierarhici superiori,ori pot face o plangere penala direct la Parchet ?
Este vorba de un comisar sef. Unde trebuie depusa plangerea ?
Va multumesc.
Apropos: Credeti ca ar fi o idee buna sa merg cu toate dovezile la o televiziune ? Poate asa nu se va mai musamaliza. (s-a mai musamalizat si anterior,cu toatee ca era vorba de un om impuscat care avea si certificat medico-legal in acest sens...).
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
gigelas, utilizator
Parerea mea este sa depuneti plangerea/denuntul direct la Parchet.
In functie de limitele de pedeapsa ale infractiunii, aveti mai jos termenele de prescriptie a raspunderii penale.
ART. 154 c.p.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.

Am inteles. Asa voi face.
Va multumesc.
O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tardivitate sau prescriptie pentru marturia mincinoasa FRD FRD In cazul in care un martor a declarat mincinos intr-un proces civil in anul 2012 luna noiembrie si as dori sa depun la parchet plangere pentru marturie ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie Gby_12 Gby_12 Buna ziua ! Care este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals sub semnatura privata facut in 2006 si folosit si intr-un proces in acel ... (vezi toată discuția)
Fals in înscrisuri si înșelãciunea art.215 si art 290 Clau1371 Clau1371 Daca sunt la prima abatere, cu recunoastere in totalitate si achitare de prejudiciu, care ar fi pedeapsa cea mai grea? Țin sa precizez ca faptele au fost ... (vezi toată discuția)