avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... care sunt conditiile pentru a putea exercita caile de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

care sunt conditiile pentru a putea exercita caile de atac extraordinare?

In contencios, am pierdut la tribunal si la curtea de apel, dar am inteles ca as putea exercita ceva cai extraordinare de atac inainte de a apela la CEDO. Care sunt acestea si in ce conditii le-as putea exercita? -Rog raspuns, multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:46, 10 Mai 2009
Ati putea folosi contestatia in anulare speciala prevazuta de azrt. 318 cod procedura civila sau revizuirea daca exusta vre-unul din motivele prevazute la art. 322 cod proc. civ. Numai ca fiind cai extraortdinare de ataca trebuie sa va incadrati stricti in dispozitiile impuse de lege
Căile de atac extraordinare care pot fi exercitate împotriva unei hotărâri judecătoreşti, reglementate de Codul de procedură civilă, sunt contestaţia în anulare, revizuirea.
Contestatia in anulare
Cauza contestaţiei în anulare este nelegalitatea hotărârii atacate, nelegalitate care se regăseşte într-unul din motivele expres şi limitativ prevăzute de art.317-318 C.proc.civ.
Contestaţia în anulare obişnuită, potrivit art.317 C.proc.civ., se poate introduce numai în următoarele două cazuri :
1. când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;
2. când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.
Potrivit art.318 alin.1 C.proc.civ. , hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Contestaţia se poate face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b) sau c). Împotriva hotărârilor irevocabile care nu se aduc la îndeplinire pe cale de executare silită, contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă.

Revizuirea
Revizuirea are drept cauză neregularitatea hotărârii care se atacă, mai exact erorile săvârşite în legătură cu starea de fapt stabilită prin hotărâre, iar motivele prevăzute în art.322 pct.1-9 C.proc.civ. reprezintă aspecte diferite ale acestei cauze.
Revizuirea poate fi exercitată pentru motivele expres şi limitativ prevăzute în textul menţionat, si anume:
1. dacă dispozitivul hotărârii cuprinde dispoziţii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire;
2. dacă s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut;
3. dacă obiectul pricinii nu se află în fiinţă;
4. dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii ori dacă un magistrat a fost sancţionat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă în acea cauză;
5. dacă, după darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnică sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor, ori dacă s-a desfiinţat sau s-a modificat hotărârea unei instanţe pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
6. dacă statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publică, dispăruţii, incapabilii sau cei puşi sub curatelă nu au fost apăraţi de loc sau au fost apăraţi cu viclenie de cei însărcinaţi să-i apere;
7. dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad sau de grade deosebite, în una sau aceeaşi pricină, între aceleaşi persoane, având aceeaşi calitate.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul când hotărârile potrivnice sunt date de instanţe de recurs. În cazul când una dintre instanţe este Curtea Supremă de justiţie, cererea de revizuire se va judeca de această instanţă;
8. dacă partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa.
9. dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale datorată unei hotărâri judecătoreşti, iar consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs curtea de apel Stanciu73 Stanciu73 am depus recurs in calitate de parat la Curtea de Apel,dar curtea a respins recursul ca fiind nefondat.ce mai pot face in continuare in apararea mea? (vezi toată discuția)
Si cai extraordinare de atac, sau doar "plingere la cedo"? ContSters88476 ContSters88476 daca in contencios, am pierdut atit la tribunal cit si la curtea de apel, exista si ceva cai extraordinare de atac, sau doar \"plingerea la CEDO? (vezi toată discuția)
Intrebare divort contralaura contralaura Buna ziua, am o intrebare, in urma procesului de divort mi-am urmarit dosarul pe www.portal.just.ro, unde am inormatia de mai jos: Solutie: Admite ... (vezi toată discuția)