avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie pt copii 200 lei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie pt copii 200 lei

Buna ziua.
Am si eu sa va pun o intrebare celor care imi pot raspunde.
Eu am un baietel care face 2 ani luna aceasta. Am avut dreptul doar la trei luni concediu de maternitate dupa care m-am intors la munca. Intrebarea este : alocatia de 200 lei cat timp o primesc? Tot doi ani cat as fi primit alocatia de 800lei (sau cat o mai fi acum) daca as fi stat acasa? Care este baza legala?
Multumesc pt intelegere.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:06, 10 Mai 2009
Alocatia este un drept al copilului si se acorda pana la 18 ani si in continuare, daca persoana urmeaza alte forme de invatamint. Astea sunt reglementate de L/61/1993, ultima republicare fiind in monitorul oficial 300/07.05.2009.

Extras din lege:
Art. 1. -
(1) Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.
(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) ce repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.
Art. 2. - Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Art. 3. -
(1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 40 lei lunar si se majoreaza anual, prin hotarare a Guvernului**), la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
(2) Titular al dreptului la alocatie de stat pentru copii este copilul.
___________
**)A se vedea Hotararea Guvernului nr. 1.662/2008 privind majorarea cuantumului lunar al alocatiei de stat pentru copii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 844 din 16 decembrie 2008.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Copilul va beneficia de alocatie de 200 de lei pana la 2 ani, conform OUG 148/2005:
Art. 4. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii prevăzute de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, este următorul:
a) 200 lei (RON) lunar, în situaţia copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap;
b) cel acordat conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, republicată, în situaţia copiilor în vârstă de peste 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie si indemnizatie crestere copil libo22 libo22 Buna ziua. Am si eu o neclaritate referitoare la primirea alocatiei pt. copil pana la 2 ani si indemnizatia de crestere a copilului. Am inteles in urma ... (vezi toată discuția)
Alocația minorului cu grad de handicap Danisis Danisis Vă rog să îmi spuneți dacă copilul încadrat în grad de handicap accentuat benegociază de alocatie dubla de la stat pana la împlinirea vârstei de 2 ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat dupa varsta de 18 ani (la studenti?) ContSters198982 ContSters198982 Buna ziua! Va rog foarte mult sa ma informati daca, alocatia de stat se da si studentilor la zi sau doar daca inca sunt elevi dupa ce au implinit varsta de 18 ... (vezi toată discuția)