Urmeaza ca incepand cu data de 1 iunie 2009 sa intre in vigoare un contract de colaborare incheiat de mine cu o companie din UE care nu are nici un fel de forma juridica in Romania.In incercarea de a ma interesa la finante sub ce forma pot inregistra acest contract pentru a plati impozitele care se cuvin,mi s-a spus ca singura forma este de a deveni PFA .Impzitul datorat este de 16 la suta din suma lunara primita conform contractului,urmand sa depun o declaratie estimativa cu venitul obtinut pe interg anul 2009(binenteles lunile ramase conform contractului).Dar problema mea este ca acest contract de colaborare prevede o perioada de proba de 3 luni in care mi se acorda o suma fixa pe intreaga perioada de proba urmand ca in continuare sa fiu platit lunar cu o alta suma de bani convenita cu compania respectiva.Deasemenea la sfarsitul perioadei de proba,conform contractului ,se va face o notificare scrisa prin care voi fi anuntat daca se continua contractul incheiat (pe un an cu prelungire automata) sau nu.
Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez acest contract dupa finalizarea perioadei de proba urmand sa platesc atunci impozitele care se cuvin sau trebuie neaparat acum la inceput,...pentru ca exista riscul teoretic ca dupa perioada de proba sa nu se mai continue contractul din diverse motive ?Daca da care sunt penalitatile in acest caz ?
Deasemenea doresc sa intreb pentru CAS-pensia ,in cazul in care il voi plati ca persoana fizica la valoarea salariului minim(nu lucrez cu carte de munca in acest moment),dupa inregistrarea ca PFA trebuie sa declar si contractul de colaborare la CAS-pensie ,pentru ca nu imi convine....
Deasemenea daca stiti si alte forme prin care as putea inregistra acest contract la finante pentru plata impozitului pe venit alta decat forma de PFA,va rog sa-mi spune-ti.
In cazul expus, nu vad o alta forma si oricum PFA-ul e cea mai viabila la acest moment. Cert e ca lucrurile sunt clare mai ales ca stiti venitul, acesta trebuie sa-l declarati pe intregul an. impozitul il platiti trimestrial.
Faptul ca nu aveti carte de munca in alta parte, ramane sa va platiti toate obligatiile catre stat din venitul declarata, CAS, somaj, etc.,
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscală sau de menţiuni;
b) neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume;
.....................
f) nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 53;
Art. 53. Cod procedura fiscala: Furnizarea periodică de informaţii
(1) Contribuabilii sunt obligaţi să furnizeze periodic organelor fiscale informaţii referitoare la activitatea desfăşurată.
(2) Furnizarea informaţiilor prevăzute la alin. (1) se face prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere.
Alin.(2) Cod procedura fiscala prevede urmatoarele Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează astfel
c) cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. e) şi f);
d) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a), b), g) - m);
Precum si penalitati de intarziere de 0,1% / zi, din impozitul care ar trebui platit la termenul scadent.
Dec 392b
ContSters176126
sint atatea si atatea pareri si abuzuri,in conditiile in care cei de la finante au de fapt fel de fel de raportari(balante,bilanturi etc,la PFA se bat cap in ... (vezi toată discuția)