avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somerul poate lucra ca zilier?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somerul poate lucra ca zilier?

Un somer poate lucra ca zilier?
Cel mai recent răspuns: mirunadinu , utilizator 16:17, 24 Iunie 2014
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă:
Art. 15.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a)activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b)exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c)exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d)activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e)activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.


Prin urmare, un somer poate cumula indemnizatia de somaj cu veniturile realizate din exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri, daca acestea nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta (500 lei).
1. Art.34(1), lit.b) din Legea 76/2002 spune ca veniturile lunare din activitati autorizate conform legii sa fie "mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare."

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei deci venitul trebuie sa fie sub 500 leilunar.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer in plata Cobuzz Cobuzz Buna ziua.Ma intereseaza daca pot lucra ca zilier 4 zile pe luna dacă sunt somer cu indemnizație. (vezi toată discuția)
Loc de munca part time AlexandraC18 AlexandraC18 Buna ziua. Am si eu o intrebare.. Daca am terminat liceul si lucrez la un hipermarket part-time pot sa imi fac si indemnizatia de somaj ? (vezi toată discuția)