avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de succesiune,costuri si pasii ce trebuiesc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de succesiune,costuri si pasii ce trebuiesc parcursi

Buna seara,
Am avut o bunica care a decedat saptamana trecuta la varsta de 91 de ani.In anul 1987 a facut un testament (legalizat la notar) in care bunurile mobile si imobile care se gasesc dupa moartea ei imi revin mie si fratelui meu in parti egale.Mentionez ca ea nu are mostenitori legali(mama mea a fost infiata de la nastere de o alta familie si bunicul este decedat din 1981)
In ultimii 12 ani eu am avut grija de ea,mai ales ultimele 7 luni cat a fost la pat.Cheltuielile cu inmormantarea au fost suportate exclusiv de mine.Intelegerea verbala intre mine si fratele meu este ca eu renunt la drepturile mele ce mi se cuvin dupa decesul parintilor si el renunta la dreptul lui din testamentul bunicii.
Intrebarile ar fi:
-este posibil ca la taxa de succesiune,daca megem intelesi(eu si fratele meu)sa nu mai fie alte piedici si sa fie luata in considerare intelegerea noastra ?
-trebuie facut act de vanzare-cumparare intre mine si fratele meu pe partea ce mi-o cedeaza mie?(el este de acord sa-mi cedeze partea lui)
-trebuiesc facute masuratori cadastrale?
-cam cat costa (aproximativ) taxa de succesiune?
-care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg?
Va multumesc!
Mentionez ca bunica mai are unfrate in viata si mostenitori ai celorlalti frati decedati,dar care nu au pretentii la mostenire,are vreo influenta?Trebuiesc chemati si ei la taxa de succesiune?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2014
cristi091974, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:05, 22 Iunie 2014
Daca dezbateti succesiunea in termen de un an,aceasta nu necesita costuri ridicate,fiecare notar are baremul de taxe propriu.
Daca fratele renunta in scris la notar ,la dreptul sau,atunci notarul consemneaza in incheiere si va elibereaza titlul de osttenitor pe toata masa succesorala,fara nici o problema.
1. daca sunteti inteles cu fratele:
-conform intelegerii fiecare renunta la cota ce i se cuvine din ce ar fi mostenit in favoare celuilalt (succesiunea legala dupa parinti si cea testamentara dupa bunica)
-nu trebuie sa tranzactionati nimic, transferul dreptului de proprietare se va face prin dezbaterea succesiunilor, vezi alineatul de sus,

- intrucat imobilele (case si terenuri) ce alcatuiesc masele succesorale, atat pentru dezbaterea succesiunii legale cat si cea testamentara raman ,,nedezmembrate,, si constituie o atribuire in bloc, notarul nu ar trebui sa va ceara cadastru.
Cadastrul se cere de catre notar, in situatia iesirii din indiviziune, in situatia in care parcelele de teren sau imobilele se impart in doua sau mai multe subdiviziuni.
In situatia cand sunt mai multi mostenitori si fiecare, prin intelegere isi propun sa primeasca parcele intregi asa cum sunt determinate si identificate in titlurile de proprietate nu se cere cadastru de catre notar.
In consecinta dvs. nu aveti nevoie de cadastru, dezbaterea succesorala determina nr. de mostenitori si masa partajabila, iar iesirea din indiviziune, in urma renuntari convenite, masa partajabila ramane integral unui singur mostenitor pe fiecare partajare(parinti si bunica)

2. mostenitori colaterali -fratii si surorile bunicii.
-ca sa nu aveti surprize viitoare, indrumatii la notar sa renunte expres la mostenirea care li s-ar fi cuvenit ca sa nu aveti surpriza atacarii testamentului.

3. taxa succesiune.
-cu cele doua mase partajabile( dupa bunica si dupa parinti) mergeti si intrebati un notar arattandu-le componenta acestora.

4. INDRUMARE
-dezbaterea succesiunii dupa parinti (pentru eliberarea certificatului de mostenitor) la notar.
-iesirea din indiviziune/impartenia si renuntarea , la mediator,
-incuvintarea acordului de mediere de catre instanta,
-costuri mult mai mici

-iesirea din indiviziune dupa testament si renuntarea la mediator,
-incuvintarea acordului de mediere de catre instanta,
-costuri mult mai mici

Nu aveti nevoie de cadastru.

ca sa nu aveti surprize viitoare, indrumatii la notar sa renunte expres la mostenirea care li s-ar fi cuvenit


eu n-as face asta, se prea poate sa le deschideti capul ca ar putea mosteni.
Nu au de ce ataca testamentul, nu vor avea succes.
Parintii au decedat deja ? Altfel fratele va trebui sa va creada pe cuvant ca veti renunta, deocamdata nu aveti la ce daca eu sunt in viata.



Multumesc foarte mult tuturor pentru raspunsuri,da ,fratele meu trebuie sa ma creada pe cuvant(ne intelegem bine si este tot stabilit)pana la decesul parintilor nostrii.Un anume notar imi spusese ca trebuie sa fac acel act de vanzare intre mine si fratele meu,si,implicit si cadastru.Ramanandu-mi numai mie totul nu e cazul sa fie facuta iesirea din indiviziune,nu?
marius33 a scris:

Daca dezbateti succesiunea in termen de un an,aceasta nu necesita costuri ridicate,fiecare notar are baremul de taxe propriu.

Abia dupa doi ani de la deces daca nu au dezbatut succesiunea voar plati 1% din valoarea mostenita cu titlu de impozit.

Daca fratele renunta in scris la notar ,la dreptul sau,atunci notarul consemneaza in incheiere si va elibereaza titlul de osttenitor pe toata masa succesorala,fara nici o problema.


Daca renunta, fiind vb de o mostenire testamentara, cred ca cealalata jumatate nu va fi mostenita de sora, ci si-o vor imparti mostenitorii legali.
Asadar trebuie sa dezbateti succesiunea impreuna si abia apoi sa fratele sa va lase tot prin partaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune constantin cristian constantin cristian Buna ziua.Bunica din partea tatalui a detinut o proprietate formata din 1000mp teren intravilan si o casa de trei camere pe acest teren.Tata a fost singurul ... (vezi toată discuția)