avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata si Legea 1/1970
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata si Legea 1/1970

Mama mea, nascuta pe 16 iunie 1956, doreste sa se pensioneze anticipat. A implinit 38 de ani vechime. Se poate pensiona fara penalizare? Cand?
De asemena, in 1983 a stat 5 luni in concediu de crestere copil in baza legii 1/1970, art.9 lit k. S-a abrogat aceasta lege? I se vor mai lua in calcul si cele 5 luni la vechimea in munca?
Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 15 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.1/970 a fost abrogata la data de 01.03.2003 , data cand aintrat in vigoare Legea 53/2003 - Codul Muncii.

Potrivit Legii nr.1/1970:
Art. 9
Salariatul cu contract de munca pe durata nedeterminata, care s-a incadrat in termen de 90 de zile de la incetarea motivului pentru care nu a mai lucrat , beneficiaza de vechime neintrerupta in aceasi unitate in urmatoarele cazuri:
....
In aceleasi conditii beneficiaza de vechime neintrerupta in aceeasi unitate salariata care a incetat activitatea fiind gravida sau pentru a-si creste un copil pina la implinirea virstei de 7 ani.
....
Prevederile de la lit. a-f si de la alin. 2 din prezentul articol se aplica in cazul cind salariatul s-a reincadrat in aceeasi unitate sau intr-o alta unitate, daca unitatea la care a lucrat confirma in scris ca nu ii este necesar.

Art. 10
Se considera ca au vechime neintrerupta in munca
urmatoarele categorii de salariati:
a) salariatul care se afla in una din situatiile prevazute la art. 8 si 9;
...

Asadar, cele 5 luni de zile sunt considerate vechime in munca.
1. Cititi pe:

[ link extern ]

[ link extern ]

2. Se pare ca "vechimea neintrerupta in munca" si "vechimea neintrerupta in aceeasi unitate" nu sunt unul si acelasi lucru cu "stagiul de cotizare la pensie" sau cu "vechimea in munca"
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
BIU"
Bună ziua!
Va rog sa ma ajutați cu un răspuns și anume:
Dacă la pensionare sa ia în calcul la vechime, intreruprea Contractului de munca Confirm leg 1/ 1970 art 9 litera k aliniatul 2. Multumesc

Eugenia25 a scris:

BIU"

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa ia în calcul la vechime, intreruperea contractului de munca, potrivi Legii nr.1/ 1970, art 9 litera k aliniatul 2.

Alte discuții în legătură

Armata inainte de 01.04.2001 hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca armata facuta inainte de 01.04.2001 sau dupa aceasta data se ia in calcul la sporul de vechime. Stiu ca aceasta perioada este ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pt.pensie melania voinea melania voinea este asimilat ca stagiu de cotizare pentru pensie perioada de intrerupere a activitatii pentru cresterea copilului de pina la 7 ani inregistrata in cartea de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in data de 05.01.1976 am încetat activitatea pentru ... ranedo ranedo Buna ziua! In data de 05.01.1976 am încetat activitatea pentru a creşte copilul pînă la împlinirea virstei de 7 ani, dupa care am reluat activitatea prin ... (vezi toată discuția)