avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... act donatie apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

act donatie apartament

Buna ziua,

Pe scurt, parintii mei trec printr-o situatie dificila, e posibil sa se puna problema divortului. Sunt singurul lor copil si mi-e teama de ce s-ar putea intampla in cazul unei despartiri cu apartamentul lor. Intrebarea mea este daca mama imi poate face un act de donatie doar pentru partea ei din acest imobil? Si daca se poate, acest act poate fi contestat de catre tatal meu?
Inainte de partaj nu poate dispune singura de cota ei. Dupa ce i se va stabili cota o poate vinde(dona )cui doreste, nu este necesar consimtamantul tatalui.
In cazul unei despartiri, probabil ca vor imparti si apartamentul pt ca au fiecare dreptul la o parte din el.
Nu va poate dona decat partea care i-ar apartine si asta se stabileste la partaj, amiabil sau in instanta.
Dupa partaj , cota-parte poate fi instrainata.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.



Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.


Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate donatie vioricadiaconescu vioricadiaconescu Cineva detine impreuna cu sotia (in devalmasie) o proprietate. Poate vreunul din cei doi soti, in mod independent, sa faca o donatie cu scutire de raport ... (vezi toată discuția)
Donatie MariaSarah MariaSarah 1.Pot lasa fiului meu prin donatie sau vanzare-cumparare partea ce imi revine dintr-o casa ramasa in urma unui divort, pentru care nu s-a facut partaj? 2. ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)