avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN

Cu privire la un test ADN ma poate ajuta cineva? Dintr-o fosta relatie a rezultat un copil,pana aici e minunat!Doar ca pe parcursul relatiei a aparut un al 2-lea barbat in viata ei si s-a continuat asa pe o perioada de cateva luni in care nu se stia ca d-ra avea 2 iubiti.Nu se stie cine e tatal copilului,in cazul in care unul dintre presupusul tata doreste sa faca testul ADN,dar mama copilului nu este de acord,se poate face ceva?care ar fi procedurile legale?
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
mario22, utilizator
Cel mai recent răspuns: mario22 , utilizator 22:04, 5 Iulie 2014
Trebuie deschis proces si va veti lamuri.
Poate dispune instanta ADN in conditiile legii.

Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
Admin, administrator
Multumesc anticipat
Mesaj reeditat

@ mario22
Data post: Miercuri, 25 Iunie 2014, 20:16
Forum Dreptul familiei sau probleme juridice de familie
Subiect Test ADN


Legat tot de testul ADN,mai am o intrebare daca sunteti amabiliar daca intre timp celalalt barbat trece copilul pe numele lui cu acordul mamei,in aceste conditii eu ce as putea face?La fel se poate ataca in instanta?Nu sunt in tara,ma intorc din pacate la anul,conteaza acest lucru,se poate oricand indiferent de timpul trecut?
daca nu sunteti in tara puteti angaja un avocat sa va reprezinte in tara. altfel pierdeti termenul

Actiunea de stabilirea paternitatii se poate introduce in termen de un an de la nasterea copilului ( sau de cand ati cunoscut existenta acetuia)

Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.

Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.

Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, care, desi ca proba pozitiva ( test ADN), are caracter relativ, ca proba negativa, are caracter absolut – dand in acest fel un raspuns categoric, in sensul ca cel adus in fata justitiei nu este tatal copilului.

La randul sau, paratul se poate si el apara, folosind orice mijloc de proba.

In cadrul procesului de stabilire a paternitatii din afara casatoriei, instanta poate fie sa admita, fie sa respinga actiunea. Pentru a admite actiunea, trebuie sa fie vorba despre o actiune introdusa in termen, cu indeplinirea conditiilor de exercitare, nerespinsa datorita unui fine de neprimire, fiind necesar sa se stabileasca in mod cert ca barbatul a avut in perioada conceptiei legaturi intime cu mama.

avand in vedere durata proceselor, ca sa nu pierdeti termenul ideal este sa introduceti actiunea cat mai curand, deoarece primul termne il veti avea , oricum dupa cateva luni, iar pana se accepta probele iar va trece. deci pana se face testul ADN aveti timp.

copilul in schimb poate introduce oricand actiune ( sau mama)
Multumesc anticipat pt amabilitate

Alte discuții în legătură

Proces de paternitate intentat de mama ContSters218056 ContSters218056 In ce termen de la nasterea copilului , o mama poate solicita recunoasterea paternitatii de catre tatal biologic :-/ Ma refer la tatal care nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)
Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)