Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu doreste recunoasterea copilului de catre tata si nici acest test asadar? Mama nu este casatorita cu tatal. Nu au nici un fel de relatie. Mama nu este casatorita. Nici tatal, din cate stiu.
Bineinteles ca e posibil. O va obliga instanta, in urma intentarii de catre tatal biologic al minorului a unei actiuni in recunoasterea paternitatii.
Luati legatura cu un avocat.
[ link extern ]
De obicei situatia este inversa , adica mama il da in judecata pe tatal biologic care nu-si recunoaste copilul , in vederea stabilirii paternitatii!B-)
Succes!
=D>
Daca un barbat afla ca este tatal biologic al unui copil si stie sigur ca este foarte posibil sa fie tatal acestuia deoarece a avut relatii intime cu mama copilului anterior nasterii acestuia, in perioada legala de conceptie, poate solicita instantei stabilirea paternitatii acelui copil, in cadrul careia se va efectua un test de paternitate ale carui costuri le veti suporta.
In cazul in care se va stabili indubitabil ca sunteti tatal acelui copil, veti avea si drepturi si obligatii fata de acesta. Adica veti putea solicita ca acest copil sa va poarte numele, sa vi se stabileasca un program de vizitare al minorului, dar veti avea si obligatia de a-i plati pensie de intretinere.
De asemenea, in caz de deces al dv., acesta va va mosteni averea ce o veti avea la acea data. Si reciproca este valabila. ;)
Intrebare: care este temeiul juridic al unei asemenea actiuni de stabilire a paternitatii promovata de presupusul tata biologic, atata vreme cat dispozitiile Codului familiei ne arata foarte clar ca drept subiect titular pe copilul nascut in afara casatoriei, acesta fiind singura persoana in masura sa promoveze o astfel de actiune?!
Asadar, cererea de chemare in judecata trebuie introdusa in numele copilului ca singur titular al dreptului la actiunea in stabilirea paternitatii, iar atunci cand copilul este minor, ea poate fi introdusa de mama, iar in lipsa mamei, de reprezentantul legal.
Nici Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei nu prevede posibilitatea ca titular al actiunii de stabilire a paternitatii sa fie presupusul tata biologic, singurul element nou referitor la acest tip de actiune fiind imprescriptibilitatea actiunii promovata de copil.
Chiar sunt interesata sa aflu daca exista jurisprudenta in acest sens, respectiv in cazul promovarii actiunii de stabilire a paternitatii de catre presupusul tata.
Din punctul meu de vedere, in contextul legal actual, nu poate avea calitate procesuala activa (asta daca nu discutam direct despre inadmisibilitate).
1. Tatal prezumtiv recunoaste copilul la Starea civila (art. 57 alin. 2 Codul familiei).
2. Acelasi tata, dupa recunoasterea filiatiei, introduce o cerere de contestare a recunoasterii de paternitate, ca facuta din eroare (art. 58 alin. 1 Codul familiei). In cadrul acestui proces va solicita efectuarea expertizei ADN si, daca este tatal copilului, actiunea i se va respinge dar va avea certitudinea ca el este tatal. Daca nu este tatal copilului, actiunea i se va admite si se va restabili situatia anterioara recunoasterii de filiatie, iar astfel tatal va avea certitudinea ca nu a recunoscut copilul altuia...
De aceea, daca partile inteleg situatia, fac acest test pentru a nu efectua cheltuieli suplimentare si nenecesare. Daca testul va arata ca este tatal, il va recunoaste pe copil. Daca nu, nu. Dar astfel, se inlatura dubiile care-l macina pe prezumtivul tata. ;)
Alte discuții în legătură
Paternitate
veronika2008
Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Acte copil
mircea15032007
STIMATI DOMNI ,
AM UN PRIETEN SI ARE O PROBLEMA VOARTE GRAVA , AS VREA DACA PUTETI SA MA AJUTATI SAU SA IMI DATI UN SFAT CE SA FACA . PRITENUL NOSTRU DE ... (vezi toată discuția)