avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare paternitate dupa 5 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare paternitate dupa 5 ani

ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord cu aceasta schimbare. In urma acestui demers e oare necesar si schimbarea numelui copilului?
multumesc frumos ....
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:17, 22 Octombrie 2009
In mod normal DA. Copilul va lua numele tatalui prin schimbarea certificatului de nastere.
ART. 64 din Codul familiei: "Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea de incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma".
Copilul se va considera nascut din afara casatoriei intrucat parintii biologici nu au fost casatoriti.
Potrivit art. 64 din Codul familiei:
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.
Copilul nascut in tumpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Pentru ca tatal biologic sa poata recunoaste copilul, trebuie mai intai tagaduita paternitatea copilului. Abia dupa ce se dovedeste, prin hotarare judecatoreasca, faptul ca este imposibil ca sotul mamei sa fie tatal copilului, copilul poate fi recunoscut de catre adevaratul sau tata.
Este necesar ca tatal din certificatul de nastere sa introduca o actiune in tagada paternitatii, in termen de 3 ani de la data nasterii copilului, acesta fiind termenul de prescriptie pentru aceasta actiune. Altfel , datorita acelei prezumti legale, conform careia sotul mamei este tatal copilului, legea atribuie sotului mamei calitatea de parinte.
Daca veti reusi in acest demers, abia apoi, tatal biologic va putea face recunoasterea de paternitate , iar numele pe care il va purta copilulul va fi si numele acestuia.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)