avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare paternitate dupa 5 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare paternitate dupa 5 ani

ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord cu aceasta schimbare. In urma acestui demers e oare necesar si schimbarea numelui copilului?
multumesc frumos ....
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:17, 22 Octombrie 2009
ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord cu aceasta schimbare. In urma acestui demers e oare necesar si schimbarea numelui copilului?


Userul a specificat ca e vorba de un copil nascut intr-o casatorie , asa incat , incidenta e , dupa cum a mentionat si @legally, actiunea de tagada de paternitate , introdusa in termen de 3 ani de la cunostinta faptului nasterii .

Competenta, in acest sens , e judecatoria in a carei raza teritoriala e situat domiciliul paratului.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara. Nu as dori sa fiu nepoliticoasa sau...prea dura..Desigur, probabil ca exista motive pentru a fi asteptat sa treaca peste cei 3 ani, deja acordati de legislatia in vigoare..Dar, mama, in primul rand (era totusi casatorita.....) si apoi chiar si tatal presupus a fi tatal biologic sunt chiar SIGURI?...Tatal presupus a fi cel biologic a facut un test de paternitate?....Daca....scuzati, 2 se bat si al treilea castiga?......Schimbarea paternitatii (acel copil i-a spus, totusi, tata actualului sot...v-ati gandit si la ce ar putea simti acel copil?....) nu-i o joaca, nici o chestiune de orgolii sau interese....Eu, doar v-am invitat la reflectie si la onestitate...In rest, D-voastra si bunul Dumnezeu stiu.....
@nadie, aveti si dvs. dreptate. Aspectele pe care le supuneti atentiei sunt destul de pertinente. Insa copilul, in aceasta ecuatie, desi este personajul principal, nu are niciun cuvant de spus. Asadar, adultii vor decide pentru el ceea ce cred ei ca este mai bine . Fara a avea probe, tindem sa credem ca inspre binele copilului. In plus, se prezuma ca doi adulti au habar , nu doar despre despre probabilitatea ca ei sa fi conceput un copil impreuna, ci chiar despre conceperea acestuia.
Poate ca acest copil este inca mic si atasamentul fata de tatal din certificat nu s-a produs inca iremediabil . In orice caz, demersul acesta se va finaliza in instanta , asa incat , este necesar poate ca pretinsul tata biologic sa efectueze un test de paternitate.
Vad ca inca mai sunteti in „peisaj„ si va multumesc pentru raspuns, indraznind sa va mai retin putin atentia. Desigur, eu am ridicat o problema de principiu. Cum spuneti, doi adulti ar trebui sa aiba habar daca sunt sau nu parintii unui copil si... ca atare, sa fie si ceva mai responsabili...Au lasat totusi sa treca mai bine de 5 ani...pana sa ia aceasta hotarare si eu n-as zice ca acel copil nu are deja foarte bine stabilite niste repere afective...Dar, sa admitem ca este in interesul acestui copil...poate chiar si din punct de vedere material...Dar, revin: Atata timp cat mama era casatorita si a putut sa-si convinga sotul ca el ar fi tatal, de ce n-ar putea sa-si convinga si amantul trecut sau inca prezent de acelasi lucru?...Oricat de jenant, am s-o spun direct: fiind casatorita, a putut avea relatii intime in aceeasi zi..cu amandoi....Deci, nu stiu cum poate afirma chiar si ea cu CERTITUDINE care este tatal biologic...Cat priveste pe presupusul tata biologic, chiar daca lui i-ar face placere sa creada acest lucru, fara un test, iarasi nu vad cum poate fi atat de sigur...In interesul copilului, si in speranta ca aceasta schimbare nu l-ar traumatiza (eu nu sunt asa de sigura ca la 5 ani nu ai deja niste repere afective bine conturate), ar trebui sa se faca mai intai testul de paternitate, desigur daca nu s-a facut deja....Altfel, s-ar putea ca peste alti ...cinci ani, circumstantele sa se schimbe din nou si din nou mama sa vrea sa schimbe paternitatea....Desigur, eu fortez putin nota, tocmai pentru a sublinia gravitatea unui astfel de demers, in dorinta ca cei doi implicati (sotul inteleg ca nu are nimic impotriva) sa aiba certitudinea ca sunt parintii biologici ai acelui copil si nu sa se bazeze doar pe supozitii, sentimente (ale lor...nu ale copilului....), sau...interes din partea unuia sau altuia....Inchei prin a va spune ca intamplator cunosc un caz similar, in care respectiva mamica se schimba dupa cum o aranjeaza....ba este, ba nu este celalalt tatal biologic....Si cred ca nici macar intr-o cearta....nu poti sa „te joci„ cu astfel de afirmatii, care implica propriul copil, devenit...un fel de moneda de schimb...Ma scuzati daca am intervenit din nou...Sper sa nu fie situatia celor din cazul in speta si ca asa va fi mai bine pentru toti....Noapte buna.
manga a scris:

ce implica schimbarea paternitatii unui copil nascut in interiorul unei casnicii, dar cu tata biologic diferit? ambii barbati, impreuna cu mama sunt de acord cu aceasta schimbare. In urma acestui demers e oare necesar si schimbarea numelui copilului?
multumesc frumos ....


pas 1 - actiune in tagada de paternitate. Ca urmare a admiterii acestei actiuni copilul devine din afara casatoriei si abia acum poate fi recunoscut de un alt barbat.
pas 2 - recunoasterea paternitatii de catre tatal biologic (recunoasterea poate fi facuta si anterior admiterii actiunii, dar nu produce efecte = e doar o hartie pe care scrie ceva cu care n-aveti ce face)
pas 3 - (nu e neaparat necesar) - actiune prin care se solicita instantei sa dea incuviintare copilului sa poarte numele tatalui.

Pasul 1 ar putea sa reprezinte un ...impas, dar numai pentru cei care nu sunt atenti la aplicabilitatea legilor in timp. N-as vrea sa mai reiau aceleasi explicatii cu care mi-am tocit unghiile pe tastatura scriindu-le prin variate locuri din acest forum.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)