avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ACTE COPIL
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ACTE COPIL

STIMATI DOMNI ,
AM UN PRIETEN SI ARE O PROBLEMA VOARTE GRAVA , AS VREA DACA PUTETI SA MA AJUTATI SAU SA IMI DATI UN SFAT CE SA FACA . PRITENUL NOSTRU DE FAMILIE CU 14 ANI IN URMA A AVUT ORELATIE CU O FEMEIE CARE A RAMAS INSARCINATA , ACEASTA FEMEIE CAND A NASCUT SE PARE CA NU L-A ANUNTAT PE PRIETENUL NOSTRU CA A NASCUT SI CA ESTE AL LUI PUR SI SIMPLU LA TRECTUT PE NUMELE UNUI ARAB . LA VARSTA DE 2 ANIACEEA FEMEIE IA ADUS COPILUL PRIETENULUI NOSTRU I-LA PUS IN BRATE SI IA SPUS CA SA AIVE GRIJA DE EL CA ESTE AL LUI . NU IA LASAT DECAT CERTIFICATUL DE NASTERE SI A DISPARUT . PROBLEMA CARE ESTE COPILUL A IMPLINIT VARSTA DE 14 ANI SI TREBUIE SA II FACA BULETIN DOAR CU CERTIFICATUL DE NASTERE IN CARE ESTE TRECUT NUMELE MAMEI SI NUMELE ARABULUI NU POATE SA IL FACA , NU DA NICI DE MAMA COPILULUI . IN SITUATIA ACEASTA CE TREBUIE SA FACA EL , UNDE SA SE DUCA CUI SA SE ADRESEZE ?
VA MULTUMESC .
1)TREBUIE SA FACA UN TEST DE PATERNITATE!2)DACA COPILUL ESTE AL LUI SE VA ADRESA INSTANTEI PENTRU RECUNOASTEREA PATERNITATI,CERAND JUDECAREA IN REGIM DE URGENTA PENTRU MOTIVUL ARATATI!3)CU HOTARAREA DEFINITIVA SI IREVOCABILA A INSTANTEI SE VA PREZENTA LA OFICIUL DE STARE CIVILA AL PRIMARIEI SI VA CERE ELIBERAREA UNUI ALT CERTIFICAT DE NASTERE!!!4)MAMA VA FI DECAZUTA DIN DREPTURI PENTRU ABANDON SI CHIAR INTRA SUB INCIDENTA LEGII PENALE(ESTE O ALTA SPETA),DACA VA CERE PENSIE ALIMENTARA DE LA MAMA!!!5)IN SFARSIT MERGE LA CIRCA DE POLITIE CU NOUL CERTIFICAT DE NASTERE SI REZOLVA PROBLEMA!!!
MII DE SCUZE AM VRUT SA SCRIU RASPUNS SI INDRUMARE
lupalb13 a scris:

1)TREBUIE SA FACA UN TEST DE PATERNITATE!2)DACA COPILUL ESTE AL LUI SE VA ADRESA INSTANTEI PENTRU RECUNOASTEREA PATERNITATI,CERAND JUDECAREA IN REGIM DE URGENTA PENTRU MOTIVUL ARATATI!3)CU HOTARAREA DEFINITIVA SI IREVOCABILA A INSTANTEI SE VA PREZENTA LA OFICIUL DE STARE CIVILA AL PRIMARIEI SI VA CERE ELIBERAREA UNUI ALT CERTIFICAT DE NASTERE!!!4)MAMA VA FI DECAZUTA DIN DREPTURI PENTRU ABANDON SI CHIAR INTRA SUB INCIDENTA LEGII PENALE(ESTE O ALTA SPETA),DACA VA CERE PENSIE ALIMENTARA DE LA MAMA!!!5)IN SFARSIT MERGE LA CIRCA DE POLITIE CU NOUL CERTIFICAT DE NASTERE SI REZOLVA PROBLEMA!!!

Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar nu poate introduce o actiune in instanta pentru recunoasterea paternitatii atata timp cat acel copil are un tata declarat in certificatul de nastere. Copilul nu poate avea doi tati simultan!
Prima oara trebuie sa se constate ca tatal din certificat nu este tatal biologic al minorului si numai dupa ce copilul nu mai are stabilita filiatia fata de tata, se poate face o pura recunoastere a copilului printr-o declaratie autentica si cu aceasta se va merge la Primaria care a eliberat CN al minorului pentru inscrierea mentiunii tatalui. ;)
Testul de paternitate demonstreaza faptul ca tatal din certificatul de nastere nu este tatal biologic!!!Instanta decide,tinand cont de varsta copilului,filiatia fata de tata art 56 C.fam.(actiune in tagaduirea paternitatii si stabilire a filiatiei fata de tata).Autoritatea tutelara poate fi sesizata in legatura cu abandonul mamei iar instanta decide decaderea din drepturi ,tatal urmand sa foloseasca ca proba in instanta acest aspect .Arabul care a trait in concubinaj cu mama copilului poate nici nu mai este in tara,poate sunt plecati amandoi!!!Cazul era mai simplu daca tatal avea simt de raspundere si incerca sa afle adevarul si sa intre in legalitate,atunci cand a primit copilul(de alocatia de stat pentru copil cine a beneficiat????)Pe ce baza legala a crescut acest copil atatia ani???
Lupalb, afirmatiile tale sunt eronate!
Potrivit art. 54 alin. 1 Codul familiei, „Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
Astfel, titularii dreptului la acţiune sunt soţul mamei, mama copilului, precum şi copilul beneficiar al prezumţiei de paternitate, nicidecum un tert...
Mai mult, mama nu a fost casatorita, deci copilul este nascut in afara casatoriei, iar in dreptul tatalui apare in CN sau de nastere un alt barbat. Un copil nu poate avea simultan 2 tati! Astfel, pana cand instanta nu va inlatura cu efect retroactiv paternitatea stabilita initial prin acea recunoastere, nu se poate vorbi de introducerea unei actiuni in stabilirea paternitatii de catre un tert, chiar daca detine un test ADN care confirma 100% ca este tatal biologic al minorului.
În speţă, este vorba de o acţiune de contestare a recunoaşterii paternităţii, fiind vorba despre un copil născut în afara căsătoriei.
Conform art. 58 alin. 1 Codul familiei, recunoaşterea ce nu corespunde adevărului poate fi contestată de orice persoană interesată, pe cale de acţiune în justiţie. Persoana interesata poate fi: copilul recunoscut, mama acestuia, moştenitorii copilului, autorul recunoaşterii, moştenitorii autorului recunoaşterii etc. De asemenea, acţiunea poate fi pornită şi de către procuror.
Dreptul la acţiune nu este supus prescripţiei extinctive.
În cadrul procesului urmează a se învedera instanţei, prin orice mijloc de probă, că recunoaşterea de paternitate nu corespunde filiaţiei reale a copilului. Dacă acţiunea este intentată de copilul recunoscut, de descendenţii acestuia sau de mamă, reclamantul este scutit de orice dovadă, pârâtul, adică autorul recunoaşterii fiind cel ţinut să-şi dovedească raportul de filiaţie (art. 58 alin. (2) C.fam.).
Hotărârea de admitere a acţiunii în contestarea recunoaşterii de filiaţie înlătură retroactiv paternitatea mărturisită, iar copilul revine la situaţia juridică anterioară, anume de copil din afara căsătoriei cu filiaţia faţă de tată nestabilită.
Dacă soluţia instanţei este în sensul admiterii acţiunii, hotărârea irevocabilă se va înscrie prin menţiune în certificatul de naştere al copilului (art. 44 din Legea nr. 119/1996). ;)
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)