avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani

Bună!
Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput înafara căsătoriei şi recunoscut imediat după naştere de către acesta prin menţionarea numelui tatălui în certificatul de naştere. Părinţii nu au locuit şi nici nu locuiesc împreună, iar tatăl este plătitor de pensie alimentară. Nu doresc replici de genul " da' acuma s-a trezit şi ăla?", pt ca iniţial s-a mers pe încredere, dar ulterior au apărut suspiciunile.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: paramore , utilizator 21:23, 30 Septembrie 2013
Buna ziua,
DA, poate solicita acest test avand in vedere tagada paternitatii.
Gabriel Klein Kiritescu
Eu nu am convingerea că ar fi incidentă acțiunea în tăgada paternității, în speță fiind vorba despre o recunoaștere voluntară de paternitate. Așa fiind, recunoașterea de paternitate, atât conform legislației vechi ( codul familiei, în prezent abrogat), cât și conform Noului cod civil, este irevocabilă .
Chiar dacă ar avea loc o contestare a recunoașterii de paternitate, și nu o tăgăduire a paternității, fiindcă, așa cum opinez, nu poate fi admisă , recunoașterea de paternitate are caracter irevocabil .
Ar fi interesant cum ar fi soluționată o astfel de cerere. Da, sigur că testul ADN ar putea fi efectuat, dacă și mama minorului este de acord. Legal însă, nu am convingerea că se va proceda la ruperea legăturii de filiație dintre copil și tată.
Potrivit art. 420 alin. 1 C.Civ. Recunoasterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând si de orice persoană interesată. Testul ADN duce la stabilirea adevarului, nu?
Aceasta nu este tagada a paternitatii?
Gabriel Klein Kiritescu
Conestarea recunoasterii paternitatii vizeaza nasterea unui copil nascut intr-o relatie de concubinaj.( actiunea este imprescriptibila si poate fi exercitata de orice persoana care justifica un interes ).

Tagada de paternitate are ca obiect contestarea paternitatii unui copil nascut in timpul casatoriei.

Art. 420
Contestarea recunoaşterii de filiaţie

(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.

(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

Acţiunea în tăgada paternităţii



(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.

Sunt aplicabile, in speta, dispozitiile nromative in vigoare de la data nasterii copilului.

Normele juridice de mai sus au fost explicitate in vederea efectuarii distinctiei intre cele doua institutii.


Succes.


Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Desigur, depinde ceea ce dorește tatăl, fiindcă, dacă dorește revocarea recunoașterii aceasta nu ar fi posibilă, întrucât legea se opune acestei acțiuni, însă contestarea paternității pentru că nu ar corespunde adevărului i/ar putea fi recunoscută inclusiv tatălui , dacă s/ar prevala de o recunoaștere făcută din eroare sau cu vicierea consimțământuluii ( dol, violență) și ar face această dovadă.Ar trebui să se probeze faptul că nu există legătură de filiație, iar testarea ADN ar putea fi cea mai relevantă.
Pare simplu , invocând textul de lege, însă, practic, rămâne de văzut.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)
Copil- paternitate Margaretad Margaretad Buna ziua am o antrebare Am o fetița de 2 luni și mi-am dat seama k nu e a prietenului meu am trecuto pe numele lui acum as putea sa schimb certificatu și ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)