avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie anticipatã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie anticipatã

Se poate cumula pensia anticipată cu venit din PFA sub 4 salarii medii brute pe an ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:21, 24 Iunie 2014
Da.
Interpretarea CNPP:

01.06.2011. Buna ziua. Incepand cu data de 1 mai 2011 am depus dosarul de pensionare anticipata partiala.Va rog sa-mi spuneti (dar fara sa-mi dati textul de lege), daca ca pensionar anticipat partial pot sa realizez si venituri din pfa.cu activitate de lucrari de mecanica generala. va multumesc.

Conform art. 114 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Termenul de <<situatii prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV>> se refera atat la calitatea pe care o au persoanele respective (exemplu: persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice), cat si la conditia de realizare a venitului (un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
In consecinta, plata pensiei dumneavoastra nu se suspenda in momentul in care veti dobandi calitatea de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, iar venitul anual pe care il realizati nu depaseste plafonul prevazut de lege.
06-07-2011 14:31


Sursa:

[ link extern ]
1. Da, puteti sa aveti un astfel de cumul.

2. Cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa fiu pfa daca beneficiez de pensie anticipata partiala? PD PD Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca pot fi PFA eu fiind in pensie antcipata partial? Care sunt impozitele si taxele care ar trebui sa le platesc? multumesc (vezi toată discuția)
Intrebare cornelianec cornelianec Desfasor o activitate liberala ca persoana fizica autorizata juridic.Primesc pensie partiala anticipata.Doresc sa aflu daca ,separat de pensie, mai ... (vezi toată discuția)
Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)