avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale deduc sau nu
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

deduc sau nu

buna

poate careva dintre voi sunteti mai dezghetati la minte.
cum procedam incepand cu luna mai cu TVA-ul la leasing si la combustibil, dar cu deductibilitatea acestora la impozit.
pana si cei de la finante sunta varza, daraminte noi contabili care trebuie sa ghicim cam ce ar dorii ministru sa zica ori sa faca.
mersi
1.TVA la leasing, dupa 1 mai
- se deduce taxa , conform exceptiei de la art 145 indice 1 lit c aferenta ratelor de leasing
( atit financiar cit si operational) mai putin taxa aferenta valorii reziduale cuprinse in factura lunara , daca se factureaza asa, sau , daca nu, si se factureaza la final, pentru tva aferent valorii reziduale nu se exercita drept de deducere .

2. Tva aferent combustibil , dupa 01.05.
Nu se deduce , conform art 145 indice 1.

3. Cheltuiala cu combustibilul
Nu e deductibila , cu exceptiile prevazute la lit t) respectiv : vehicule utilizate pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii ( doar daca nu exista alta modalitate de transport, si pe baza unui acord colectiv incheiat in acest sens , si pe baza evidentei prin foi de parcurs ) care reportaj, vehicule utilizate de agenti de vinzari, de recrutare, taxi, scoli soferi.

Pentru ca orice taxa neacceptata la deducere se include in pretul de achiztie al bunului respectiv , tva se va include in cheltuiala cu combustibilul, si va intra pe costuri, dar nedeductibile , daca nu ne regasim la exceptii.

Rog discutie :

Reiau mai jos textul din art 145 indice 1 , din care "sterg " ce nu ma intereseaza , ca sa vedeti ce iese :

"Art. 1451: Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, [...]nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil [...]cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) [...]
b)[...]
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
d)[...]

Pot sa gindesc la TVA de la combustibil, pentru o masina in leasing e deductibil ? Ca asa apare din execeptie .... sau nu mai vad padurea din cauza copacilor ? :-/
CHELTUIELILE CU REPARATII MASINI SI PIESE AUTO SE DEDUCE TVA,PE CAND LA BONURILE DE BENZINA SE DEDUCE TVA DACA MASINA NU O FOLOSESTE O PERS CU FUNCTIE DE CONDUCERE:DIRECTOR
AG.DE VANZARI,SOFERII PT EI BONURILE DE BENZINA SE DEDUC
ATENTIE SI LA AMORTIZARI.MULTE DINTRE ELE VOR FI NEDEDUCTIBILE
Am citit ce ati scris , si n-am inteles nimic. Dumneavoastra ?:wassat:
Buna ziua tuturor!!
Va rog frumos sa ma lamuriti deoarece nu sunt sigura ca am inteles bine:
1 - la bonurile fiscale nu se deduce tva decat daca au factura?
2- daca eu sunt administratorul societatii, nu deduc tva din bonul de benzina? adica ma deplasez cu masina societatii in interes de serviciu si nu il deduc? chiar daca am foaie de parcurs sau de deplasare (cum ii spune..).
Eu am reusit sa fac contract cu o doamna contabila si sunt convinsa ca doamna stie ce si cum trebuie sa faca dar vreau sa stiu si eu pentru mine.
Multumesc mult !!!
Cu tot respectul,
Maria
Mai sunt cateva exceptii , in care TVAul se deduce si fara factura (s-a discutat pe avocatnet.ro)
Daca va deplasati cu masina societatii in interes de serviciu si puteti face dovada clara a acestui lucru , atunci puteti deduce atat cheltuiala cat si TVAul aferent.

Alte discuții în legătură

Cum pot deduce benzina EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Eu am o firma mica de publicitate in cadrul careia atat eu cat si asociata mea suntem angajate pe functie de director avem doua masini luate in ... (vezi toată discuția)
Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu MOCANU DOINA MOCANU DOINA Am citit si recitit OUG 34/ 2009 si tot am dubii in privinta cheltuielilor deductibile. Va rog din suflet sa ma \"luminati\" pentru ca a trecut deja ... (vezi toată discuția)
Tva leasing si cheltuieli aferente leasingului tomozeimihaela tomozeimihaela Buna ziua. Am achizitionat in noiembrie 2008 doua masini (una pt.administrator si una pt. contabil)prin contract de leasing financiar .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)