avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbare de domiciliu condamnati
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbare de domiciliu condamnati

Buna seara , as dori sa stiu care sunt procedurile schimbarii de domiciliu in cazul persoanelor condamnate . O seara buna !
Cel mai recent răspuns: ElenaQB , utilizator 11:38, 28 Iunie 2014
la pedeapsa cu suspendare ok?


Măsurile de supraveghere şi obligaţiile

Art. 101. - (1) Dacă restul de pedeapsă rămas neexecutat la data liberării este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
(2) În cazul prevăzut în alin. (1), instanţa poate impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;
c) să nu părăsească teritoriul României;
d) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
e) să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori să nu se apropie de acestea;
f) să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă;
g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.
(3) Obligaţiile prevăzute în alin. (2) lit. c)-g) pot fi impuse în măsura în care nu au fost aplicate în conţinutul pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi.
(4) Când stabileşte obligaţia prevăzută în alin. (2) lit. e), instanţa individualizează, în concret, conţinutul acestei obligaţii, ţinând seama de împrejurările cauzei.
(5) Măsurile de supraveghere şi obligaţiile prevăzute în alin. (2) lit. a) şi lit. b) se execută din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani, iar obligaţiile prevăzute în alin. (2) lit. c)-g) se execută pe toată durata termenului de supraveghere.
(6) Pentru stabilirea conţinutului obligaţiilor prevăzute în alin. (2) lit. a) şi lit. b), instanţa va consulta serviciul de probaţiune, care este obligat să formuleze recomandări în acest sens.


Supravegherea condamnatului

Art. 102. - (1) Pe durata supravegherii, datele prevăzute în art. 101 alin. (1) lit. c)-e) se comunică serviciului de probaţiune.
(2) Supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 101 alin. (2) lit. a) şi lit. b) se face de serviciul de probaţiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în art. 101 alin. (2) lit. c)-g) se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probaţiune cu privire la orice încălcare a acestora.
(3) Supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 101 alin. (2) lit. d) şi lit. e) poate fi realizată şi printr-un sistem electronic de supraveghere, în condiţiile prevăzute de legea specială.
(4) Pe durata supravegherii, serviciul de probaţiune are obligaţia să sesizeze instanţa, dacă:
a) au intervenit motive care justifică fie modificarea obligaţiilor impuse de instanţă, fie încetarea executării unora dintre acestea;
b) persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile ce îi revin.

Modificarea sau încetarea obligaţiilor

Art. 103. - (1) Dacă pe durata supravegherii au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de reintegrare socială.
(2) Instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.
Multumesc de raspuns . Prietenul meu are o condamnare de 3 ani si 9 luni cu executare . El initial a fost la Penitenciarul Colibasi , insa datorita adresei din buletin a fost transferat la Penitenciarul Giurgiu , acesta fiind cel mai aproape de Bucuresti (este la regimul GSR si din acest motiv este tinut aici) . Familia locuieste in Rm Valcea si vrem sa il transferam la Colibasi sau sa ii facem o schimbare de domiciliu in Rm. Valcea pentru al putea readuce la Colibasi , pentru ca asa ne-ar fi mult mai usor sa ajungem la el . Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea pedepselor albulescu albulescu Buna seara,as doti sa stiu daca in noul cod penal este vreo modificare a anului juridic de executare a pedepselor privative de libertate,multumesc. (vezi toată discuția)
Condamnare cu acord de recunoaștere Maria1717 Maria1717 Ce înseamnă aceasta sentința? Tip solutie: Condamnare cu acord de recunoaştere Solutia pe scurt: În baza art. 336 alin. 1 Cod penal , cu art. 396 alin. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua azi am fost judecat pentru conducerea sub influența ... Bacea Vasile Bacea Vasile Buna ziua azi am fost judecat pentru conducerea sub influența alcoolului am avut 1,83 in sânge , și mi-a dat tip soluție condamnare cu acord de ... (vezi toată discuția)