avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina lovita in parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina lovita in parcare

Buna ziua.
Joi (19.06) am gasit masina lovita in parcare, atinsa in partea stanga spate (aripa si bara). Masina a fost parcata in spatele blocului cu o seara inainte (ora 00.00), deci am dedus ca exista probabilitatea ca cineva din zona sa o fi lovit. Joi seara (pe la ora 22.00) am cautat alte masini proaspat lovite (zgarietura este destul de sus, astfel ca am restrans cautarile la un autoturim mai inalt, SUV, de culoare inchisa).
Langa locul de parcare unde am gasit masina lovita, era un Nissan qashqai negru, parcat langa un fel de gard viu (cumva ascunsa partea dreapta fata). Evident, era lovit, mai mult, avea urme de vopsea gri (foarte prospete), culoarea autoturismului meu. Fac poze, si la numar, la aripa, observ in partea din fata urme de lovitura mai vechi (mici gauri in bara - fata) apoi plec la sediul accidente usoare.
Domnul politist m-a intrebat daca l-am vazut cand am lovit, i-am spus ca nu, dar banuiesc ca el este, am dat declaratie in care am povestit tot ce s-a intamplat, cauta numarul de inmatriculare al aluia in baza de date, obtine un numar de telefon la care suna. Asta se intampla la ora 23.00, evident nu a raspuns nimeni. Astfel ca trebuia sa venim si a doua zi.
Politistul imi elibereaza o adeverinta de reparatie pe care a scris daunele pe care i le-am spus eu, nici nu s-a uitat la masina.
A doua zi - ora 22.00 - iar la politie (organul statului era in tura de noapte si a spus ca el se ocupa de dosar si ca nu putem veni mai devreme pentru ca nu va avea acces nimeni la dosar).
Astfel, aflam ca masina era a unei doamne procuror care a venit a doua zi cu un formular de constatare a unui accident din luna aprilie, pe aceeasi parte. Cica ar fi sunat inapoi pe numarul de la politie si atunci i-au spus ceilalti politisti de ce a fost sunata (eu am incercat sa sunt direct acolo si se redirectioneaza automat catre centrala).
Domnul politist o suna iar, raspunde, se recomanda apasat ca fiind procuroarea X. Acesta o intreaba cand poate sa vina cu masina pentru fotografii (atentie, o intreaba cand poate) si stabilieste dupa o saptamana, adica azi (miercuri 25.06).
Astazi dau telefon (prin centrala - politia bucuresti) si imi spune sa astept telefonul lui, sa nu pun presiuni. Ma suna dupa 2 ore si imi spune sa vin maine la ora 15.00
Din fotografiile pe care i le-am aratat si politistului reiesea foarte clar ca lovitura era proaspata, aceeasi vopsea, inaltimea era identica). Nu m-a lasat sa ma uit peste constatarea amiabila pe care a adus-o respectiva, pe motiv ca este ilegal. Dar ea a invocat la telefon mai multe fraze din declaratia mea (ora, unde am gasit masina, numar inmatriculare etc). La momentul respectiv, citind formularul amiabil, polititsul a spus ca masina a avariat-o foarte putin in primul accident si cel mai probabil acum a lovit-o in acelasi loc.
Cert este ca a doua zi soferita cu inalt grad social a fost la spalatorie, si-a curatat masina foarte bine (desi ploua).
Ma poate ajuta cineva cu urmatoare informatii:
- e legal sa o cheme la sediul politiei dupa o saptamana?
- e legal sa imi citeasca declaratia? sau sa i se aduca la cunostinta aspecte pe care eu le-am declarat (nr meu de inmatriculare, locul unde am parcat, ora la care am gasit masina, culoarea masinii)?
- cum poate sa vina a doua zi la politie, cand agentul care se ocupa de dosar era acasa? desi acesta mi-a spus clar ca pana a doua zi dupa ora 22.00 nu putem face nimic.
- eu trebuie sa platesc expertiza tehnica a autoturismului? (asta mi-a spus politistul)
- ce ar trebui sa faca politia in cazul in care se dovedeste ca procuroarea a mintit in declaratii?
Multumesc
1-Din dizertatia dv rezulta ca dv faceti supozitii si presupuneri-fara a putea proba in conditiile legii,temeinicia acuzelor,precum ca auto apartinand persoanei mentionate este responsabil de consecintele constatate de dv-in conditiile in care exista n auto avand caracteristicile de culoare si de inaltime care presupuneti dv ca s-ar incadra la prejudiciul constatat la auto proprietatea dv
Dv nu aveti certitudinea datei, orei si proprietarul auto care se face vinovat de prejudiciile constate de dv la un interval
2-
e legal sa o cheme la sediul politiei dupa o saptamana?

Reprezentantul SPR are un program de lucru stabilit de sefi ierarhici si dupa cum dv ati contactat autoritatea initial intr-o zi la ora 23.00 si ulterior la ora 22.00 organul statului era in tura de noapte si a spus ca el se ocupa de dosar si ca nu putem veni mai devreme pentru ca nu va avea acces nimeni la dosar,este legal,daca ati inteles sa sesizati politia sa asteptati concluziile acesteia
3-Este legal sa ii fie adusa la cunostiinta partii supectate acuzele si datele precizate de partea vatamata,astfel incat aceasta sa isi precizeze si probeze punctul de vedere
Aceasta poate sa probeze in conditiile legii,ca la data si ora cand suspectati dv ca a avut loc evenimentul se afla in alta localitate
4-
am dedus ca exista probabilitatea ca cineva din zona sa o fi lovit.

Nu aveti temei legal,sau probe in conditiile legii prin care sa probati ca cineva din zona sa fi lovit auto proprietatea dv
Este hazardat sa va asumati responsabilitatea sa aduceti acuze la adresa persoanei indicate de dv si nu aveti probe temeinice prin care sa dovediti starea auto proprietatea dv la momentul parcarii - miercuri ora 0.00,noapte fiind - respectiv nu ati verificat amanuntit starea auto
5-Daca dv ati facut sesizarea,tot dv va revine obligatia achitarii c/v expertiza tehnica,care ulterior o puteti recupera de la vinovat
6-
ce ar trebui sa faca politia in cazul in care se dovedeste ca procuroarea a mintit in declaratii?

Initial trebuie sa rezulte indubitabil ca persoana a facut declaratii neconforme cu realitatea !
Am mentionat foarte clar ca PRESUPUN. Nu cred ca este deloc hazardat ca intr-o tara democratica sa apelez la politie pentru a-mi rezolva problema. De aceea exista politie. Si aceeasi politie ar trebui sa recurga la toate metodele pentru a afla ce s-a intamplat cu autoturismul meu, parcat intr-un loc public.
S-o luam punctual:
1. Inca de la inceput am spus ca presupun. De aceea exista prezumtia de nevinovatie. Sunt mai multi factori care duc la faptul ca autoturismul meu a fost avariat de catre respectiva persoana: - inaltime, culoare, momentul producerii zgarieturilor. E normal sa banuiesc pe cineva din zona, mai ales cand o parcheaza langa mine. In conditiile legii voi proba prin expertiza si proba foto (comparata fotografia de la societatea asiguratoare unde trebuia sa deschida dosar de dauna - deja s-a deschis, deci ar trebui sa aibe fotografii cu daunele anterioare)

2. Cred ca o putea chema la ora 22.00 pentru face unele "verificari" sau, daca nu e legal sa chemi pe cineva noaptea la politie, sa paseze dosarul unui agent compatibil prin program. Nicidecum sa asteptam sa treaca saptamanile. Asta daca avem idee cum se pot compara 2 lovituri.

3. Erau informatii pe care respectiva nu avea de unde sa le stie. Numarul masinii (putea proba locul unde se afla in aceea noapte fara sa faca referire la numarul meu de inmatriculare), ora la care am facut referire ca am gasit masina (16.00) a fost inteleasa ora la care s-a produs accidentul. Nici culoarea masinii nu era punct de reper intr-o declaratie de "amplasament". Ba mai mult, inseamna ca si eu ar fi trebuit sa stiu unde a precizat ea ca era in noaptea respectiva, nu? ca sa imi pot pregati "probele", dar eu nu am avut voie sa stiu.
Si cum poate sa fie chemata la politie nu de catre agentul care se ocupa de caz? Cum poate obtine informatii nu de la agentul care se ocupa de dosar? Ce cauta a doua zi la politie??


4. Este absolut hazardat ceea ce ati spus aici. Va rog sa-mi spuneti d-voastra pasii care trebuie urmati atunci cand d-voastra sau politia cauta "suspecti". Hazardat este sa-mi spuneti ca nu am verificat starea masinii. De fapt, e de ras.

5. Care este rolul politiei in cazul asta? Eu fac expertiza, ei nici macar nu se deplaseaza, nici macar nu pozeaza autoturismul meu, nu fac nici supozitii, nici excluderi, care este rolul lor? De a amenda sau a retine permise? Ma indoiesc ca nu e doar atat.

Sper sa primesc ceva informatii de Doamne ajuta. Daca nu, postez eu maine informatii ajutatoare, nu neavenita.
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
Offset, utilizator
Am incercat sa va expun greutatile cu care va puteti confrunta dv in solutionare
Daca dv aveti o idee preconceputa,aveti certitudinea vinovatului,actionati-l in instanta
Succes !
eu in locul tau declaram ca am vazut Nissanul cum ti-a lovit masina dar pana ai coborat din bloc , faptasul disparuse . In plin scandal cu asa zisa justitie independenta vad ca toata lumea da cu pietre tot in tine protejand niste indivizi care nu-si asuma greselile
logica ca nu are nimeni din domeniu curajul sa zica ca aia e vinovata. intereseaza-te cat costa o analiza de vopsea(nu la politie)particular si bagai pe gat, plus de asta parca in codul rutier zica negru pe alb ca trebuie sa-ti repari masina in 30 de zile, nu ca din 04, in aproape 07 tu mai ai masina lovita si ami si circuli cu ea asa.

În Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai:
[...]
20. Să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

Deci ce cauta sa conduca masina avariata din aprilie? Politistul de ce nu si-a facut treaba si sa o amendeze ptr aceasta? (poti sa ii faci reclamatie politistului,cred ca intra la abuz in serviciu,sanctiune disciplinara, poate retrogradare, depinde daca mai are in carca ceva)

Alte discuții în legătură

Daune rca willyco willyco In luna decembrie 2011 am avut un accident. Am completat formularul de constatare amiabila, cand a venit inspectorul de dauna a observat pe bara din fata a ... (vezi toată discuția)
Vecinul ma acuza ca i-am lovit masina in parcare ContSters430969 ContSters430969 Un vecin si-a gasit masina lovita in parcare si ma acuza pe mine, dar nu am lovit-o eu. Problema este ca pe masina lui sunt urme rosii de vopsea de la masina ... (vezi toată discuția)
Accident masini avariate martll martll Intamplarea : noaptea ora 01 am intors pe banda continua fiind izbita de o masina din spate am ricosat in alte 2 masini parcate. am sunat la politie mi s-a ... (vezi toată discuția)