Conform legii 76/2002:
1)Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
2)Daca angajatorul a depus declaratii lunare la somaj si a platit contributiile:
Art. 21. - Angajatorii la care îşi desfăşoară activitatea pesoanele prevăzute la art. 19 sunt obligaţi să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale şi/sau veniturile de natura acestora, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au sediul sau domiciliul, declaraţia lunară privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
3) Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Romania fiind membra UE, se aplica Regulamentul 1408/71. Puteti beneficia. Daca sunteti deja in Romania, mergeti la AJOFM si interesati-va care sunt actele necesare in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj.
Pentru ca si Italia si Romania sunt membre UE veti putea beneficia in tara de indemnizatie de somaj
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Carte de munca
TUTZA
daca la cartea mea de munca nu s-a platit nimic de cind s-a deschis ,de un an ,as vrea sa stiu ce valoare are anul acesta lucrat si daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Somaj
magdalena1957
Daca platesc somajul din mana 1 an de zile pot beneficia de indemnizatie de somaj la sfarsit?Deci am 12 luni in care am dat cotizatia,se poate? (vezi toată discuția)
Somaj
mioara
daca am domiciliul intr-o localitate si sint flotant in alta pot primi indemnizatia de somaj in localitatea unde sint flotant?multumesc (vezi toată discuția)