avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical

Am primit 2 concedii medicale luna acesta pentru un angajat care a avut concediul medical si luna trecuta primul concediu medical cod indemnizatie 01 de pe 01.06.2014 pana pe 9.06.2014 acesta fiind in continuare la celelalte de luna trecuta si altul initial cod indemnizatie 01 de pe 10.06.2014 pana la 16.06.2014.
Imi puteti spune daca baza de calcul pentru aceste 2 concedii medicale e aceeasi ca pt celelalte de luna trecuta si nr de zile supoartate de angajator si FNUASS (data de 9 - Rusalii se ia ca zi lucratoare,)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:28, 1 Iulie 2014
Societatea suporta primele cinci zile calandaristice din fiecare concediu medical initial, nu ati precizat cate zile de concediu medical a avut luna trecuta, de exemplu daca avem primul concediu medical initial ar fi pentru perioada 06.06-13.06 societatea va suporta doua zile si restul casa de sanatate. Astfel daca mai aduce un al doilea concediu medical de pe 14-30.06 si este bifat in continuare toate zilele se suporta din fnuass dar daca va fi initial se iau in calcul iarasi primele cinci zile calandaristice pe care le va suporta societatea restul fnuass. Totusi sa va uitati la codul diagnostic daca este diferit atunci se justifica de ce ultimul concediu medical este initial altfel ar trebui sa fie in continuare si nu initial.
Primul certificat medical 01- 09.06.2014
- aveti 5 zile lucratoare. Ziua de 9 este zi de sarbatoare legala, nu intra in totalul de zile lucratoare ale lunii
- se mentine baza de calcul de la ultimul crtificat medical din luna mai, daca are bifa la "in continuare" si acelasi cod de diagnostic

Al doilea certificat medical 10-16.06.2014
- aveti 5 zile lucratoare
- ca certificat initial, aveti 4 zile suportate de angajator si 1 zi din FNUASS
- baza de calcul se recalculeaza cu veniturile aferente lunilor decembrie 2013 - mai 2014.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.

ART. 71
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare. La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am un certif. medical initial pt. 2 zile - 30 si 31 mai ( sambata si duminica ) - deci nu am ce sa platesc. Urmeaza un certif. - in continuare - ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical gabitza79 gabitza79 Am un concediu medical initial cu cod 06.Primele 5 zile se achita din fond salarii.Urmatorul concediu este in continuare dar are codul 01.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Mod calcul concediu medical cod 14  Loredana Puscasu Loredana Puscasu As dori sa ma lamuriti cu privire la modul de calcul pentru un concediu medical ce are cod indemnizatie 14. Persoana respectiva are concediu medical pentru ... (vezi toată discuția)