avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere CEC - Tutore
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere CEC - Tutore

Buna ziua,
Tocmai ce a fost admisa punerea sub interdictie si numirea mea ca tutore asupra fratelui meu bolnav psihic (schizophrenia paranoida). Fratele meu are un cont la CEC cu o suma ca urmare a vanzarii unui imobil. Ca tutore am dreptul sa ii ridic? Imi trebuie decizie definitiva pentru tutela? (in cazul acesta trebuie sa mai fac o cerere? )

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DanMitroi , utilizator 12:48, 11 Septembrie 2014
Puteti sa mergeti cu certificatul tutelar ,emis de autoritatea tutelar care a admis tutela si buletinul celui care este sub tutela,la banca.
Multumesc de raspuns, asa consideram si eu dar un domn avocat probabil din diverse motive m-a sfatuit ca trebuie facuta o cerere pentru a deveni definitiva decizia de tutore pentru a putea retrage bani din CEC.
Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
marius33 a scris:

Puteti sa mergeti cu certificatul tutelar ,emis de autoritatea tutelar care a admis tutela si buletinul celui care este sub tutela,la banca.

Da. Iar banca va cădea pe spate de emoţie la vederea buletinului şi deciziei, dipunînd golirea de îndată a conturilor bancare ale celui pus sub interdicţie.

Tutorele nu va putea ridica nici un bănuţ găurit din acel cont dacă dispoziţia de numire nu face menţiune cu privire la acest drept. În mod firesc, prin sentinţă s-ar putea dispune care este cuantumul sumei care poate fi ridicată lunar de către tutore pentru nevoile celui pus sub interdicţie. Nu pentru alte scopuri, nu nelimitat.

Dacă doriţi să dispuneţi de sumele de bani din contul celui pus sub interdicţie, va trebui să obţineţi autorizarea instanţei de tutelă, după o temeinică justificare a interesului interzisului în această operaţiune şi cu obligaţia de a da socoteală în ceea ce priveşte utilizarea banilor în conformitate cu scopul pentru care instanţa de tutelă a autorizat această operaţiune.

Că este aşa, o spun mai multe texte ale codului civil. Citiţi articolele privitoare la tutela minorului şi, coroborat cu acestea, pe cele privind ocrotirea interzisului judecătoresc.
Art. 174. Obligatiile tutorelui. (1) Tutorele este dator sa ingrijeasca de cel pus sub interdictie judecatoreasca, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata. In acest scop, se vor intrebuinta veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca.

scoaterea unor bani din cont nu se incadreaza aici?

ce ar trebuii facut dupa ce se redacteaza hotararea de numire tutore?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am primit zilele acestea decizia instantei in procesul ... Gloria M. Popescu Gloria M. Popescu Buna ziua. Am primit zilele acestea decizia instantei in procesul de curatela ptr mama mea care are alzheimer cu dementa sii este internata la un ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie major. instituiere tutela aartist aartist Buna seara, Vecina mea este bolnava fiind oligofrena si locuieste cu un fiu major deplin capabil. Cum poate fiul sa devina tutorele mamei sale, astfel incat ... (vezi toată discuția)