avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e-mail - dovada in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e-mail - dovada in instanta

spuneti-mi va rog
corespondenta intre 2 persoane (angajat si angajator) are vreo valoare in cazul unui proces?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 11 Mai 2009
Conform Legii 455/2001:
Art. 5. - Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.
Art. 6. - Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile.
Daca emailurile respective au semnatura electronica, ele au valoare juridica.
Multumesc
In concluzie
Simpla corespondenta prin e-mail intre persoane care sunt implicate intr-un proces, nu constituie proba in justitie decat daca au semnatura electronica.......daca nu ele chiar nu au nici cea mai mica valoare? Nu pot fi folosite in nici un fel?
Ati vazut ce scrie legea mai sus.
Insa unele instante ar putea sa le considere inceput de dovada scrisa. depinde si daca partea cealalta le recunoaste sau nu valoarea probanta...
Potrivit art.6 din Legea nr.455/2001, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Având în vedere că principiul asimilării priveşte şi efectele înscrisului, înseamnă că sunt aplicabile şi dispoziţiile dreptului comun privind înscrisurile sub semnătură privată, art.1176-1178 şi 1182 C.civ., precum şi dispoziţiile art.172 – 178 alin.1 C.proc.civ. relative la administrarea probei prin înscrisuri. Însă asimilarea legală are caracter temporar, deoarece ea încetează ope legis la încetarea valabilităţii certificatului calificat, cu efecte faţă de terţi de la data înscrierilor în registrul de evidenţă a certificatelor. Ca urmare, persoana căreia i s-a transmis un înscris elec-tronic, trebuie să facă uz de darea de dată certă pentru a se proteja împotriva repu-dierii mesajului, în condiţiile conflictului în timp între primirea înscrisului electronic, încetarea asimilării legale a acestuia şi invocarea sa în probaţiune.

Judecătorul va aprecia valoarea probatorie a mijloacelor electronice ţinând seama atât de dispoziţiile legii speciale şi de principiile generale în materie, cât şi de elementele tehnice caracteristice acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mail dovada in instanta? maaarissa maaarissa Buna ziua, Sunt intr-un conflict de munca,la al 3-lea termen iar paratul(societatea la care am lucrat) a trimis azi la tribunal,o nota scrisa prin care ... (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)