avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... raspunderea proprietarului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

raspunderea proprietarului

O societatea comerciala are in proprietate mai multe spatii comerciale situate la parterul blocurilor . Aceste spatii sunt inchiriate catre alte persoane juridice . In cazul in care chiriasii nu isi achita cheltuielile catre asociatia de proprietari proprietarul poate fi obligat la plata acestora ?
Mentionez faptul ca in contractul de inchiriere exista urmatoarele clauze; " chiriasul va achita , separat de chirie , utilitatile cu care este prevazut spatiul , catre furnizorii de servicii , cu care va incheia cbntract imediat dupa intrarea in spatiu . Daca spatiul inchiriat se afla la parter de bloc , chiriasul este obligat sa incheie conventie cu asociatia de proprietari si sa obtina de la aceasta aviz pentru activitatea desfasurata . "
Chiriasul este obligat sa achite cheltuielile de intretinere si utilitatile consumate ( apa,canal, energie electrica, gaze etc.) catre furnizori . "
Chiriasul nu a platit facturile emise de asociatia de proprietari, a parasit spatiul comercial , si in acest moment asociatia de proprietari ma cheama in judecata pe mine -proprietar pentru a fi obligat sa platesc debitul chiriasullui . Ce parere aveti ? am nevoie urgent de parerile voastre .
Multumesc .
P/S. Am uitat sa mentionez ca asociatia are o hotarire de admitere a unei actiuni in pretentii formulate impotriva chiriasului dar care nu a putut pusa in executare
Cel mai recent răspuns: ContSters61266 , utilizator 23:40, 13 Mai 2009
Da, este posibil sa fie chemat in judecata proprietarul spatiului, avand in vedere si ca asociatia de proprietari are si drept de privilegiu imobiliar asupra imobilului cu privire la cota aferenta imobilului din cheltuielile comune. Proprietarul, la randul sau, va chema in garantie chiriasul care a consumat efectiv utilitatile respective. Va recomand sa va aparati aratand ca toate contractele de furnizare a utilitatilor au fost incheiate pe numele chiriasului, si ca acesta a avut si conventie cu asociatia de proprietari.
De chemat in judecata poate fi chemat atat proprietarul cat si chiriasul. Debitele si penalizarile se solicita in functie de clauzele din contractul de inchiriere, de clauzele din conventia incheiata de chirias cu asociatia si de componenta debitelor. Noi avem cazuri cand chiriasul (firma) achita numai cota lunara, iar proprietarul reparatiile. In alta situatie asociatia factureaza totul proprietarului si acesta factureaza la randul lui chiriasilor. Conteaza foarte mult clauzele din contracte.
parere personala (nu neaparat si corecta) ...
proprietarul spatiilor este diorect raspunzator pentru debitele chiriasului si poate fi actionat in instanta. in blocul respectiv, care este asociatie de proprietari, relatiile juridice sint intre proprietari, iar chiriasii trebuie sa fie actionati in instanta de proprietarii spatiului.
un chirias nu are drepturi juridice in asociatia de proprietari (deci nu poate nici macar sa participe la adunareile asociatiei) decit in baza unei procuri emise de proprietar.
Dl. Felix are dreptate. Dator pentru cotele de intretinere este proprietarul. Ca el are o conventie cu chiriasul in sensul ca cel din urma plateste, e altceva si nu este sub nicio forma opozabil asociatiei. Trebuie chemat in judecata proprietarul, iar acesta poate chema in garantie chiriasul.
Si noi practicam aceeasi metoda - proprietarul spatiului de locuit sau cu alta destinatie, este direct raspunzator pentru achitarea cotelor de intretinere aferente proprietatii, chiar daca consuma chiriasul sau. Probleme nu prea avem cu firmele (de apartament), ci cu unii dintre chiriasi, persoane fizice si din acest motiv ne luam toate masurile de precautie - de comun acord cu proprietarul. Nu a fost cazul de actionare in justitie, tocmai pentru ca proprietarul spatiului a dat dovada de intelegere, atunci cand au fost anumite probleme.
Daca proprietarul are incheiat contract de locatiune cu chiriasul (si trebuie sa aiba), in contract se pot inscrie o multime de clauze, inclusiv la cele privind cotele de intretinere - si atunci chiriasul cred ca v-a da dovada de corectitudine insa, vedeti, se intampla si asa cum a descris autoarea topic-ului, astfel ca as. prop. se indreapta impotriva proprietarului care nu si-a luat toate masurile de siguranta, preferand sa se bucure doar de c/val chiriei...

Alte discuții în legătură

Spatii comerciale bloc- contract inchiriere/conventie? casutza casutza Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: La parterul blocului exista un spatiu care functioneaza ca spatiu comercial si are proprietar. ... (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul. legal23 legal23 Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)