Da, este posibil sa fie chemat in judecata proprietarul spatiului, avand in vedere si ca asociatia de proprietari are si drept de privilegiu imobiliar asupra imobilului cu privire la cota aferenta imobilului din cheltuielile comune. Proprietarul, la randul sau, va chema in garantie chiriasul care a consumat efectiv utilitatile respective. Va recomand sa va aparati aratand ca toate contractele de furnizare a utilitatilor au fost incheiate pe numele chiriasului, si ca acesta a avut si conventie cu asociatia de proprietari.
De chemat in judecata poate fi chemat atat proprietarul cat si chiriasul. Debitele si penalizarile se solicita in functie de clauzele din contractul de inchiriere, de clauzele din conventia incheiata de chirias cu asociatia si de componenta debitelor. Noi avem cazuri cand chiriasul (firma) achita numai cota lunara, iar proprietarul reparatiile. In alta situatie asociatia factureaza totul proprietarului si acesta factureaza la randul lui chiriasilor. Conteaza foarte mult clauzele din contracte.
parere personala (nu neaparat si corecta) ...
proprietarul spatiilor este diorect raspunzator pentru debitele chiriasului si poate fi actionat in instanta. in blocul respectiv, care este asociatie de proprietari, relatiile juridice sint intre proprietari, iar chiriasii trebuie sa fie actionati in instanta de proprietarii spatiului.
un chirias nu are drepturi juridice in asociatia de proprietari (deci nu poate nici macar sa participe la adunareile asociatiei) decit in baza unei procuri emise de proprietar.
Dl. Felix are dreptate. Dator pentru cotele de intretinere este proprietarul. Ca el are o conventie cu chiriasul in sensul ca cel din urma plateste, e altceva si nu este sub nicio forma opozabil asociatiei. Trebuie chemat in judecata proprietarul, iar acesta poate chema in garantie chiriasul.
Si noi practicam aceeasi metoda - proprietarul spatiului de locuit sau cu alta destinatie, este direct raspunzator pentru achitarea cotelor de intretinere aferente proprietatii, chiar daca consuma chiriasul sau. Probleme nu prea avem cu firmele (de apartament), ci cu unii dintre chiriasi, persoane fizice si din acest motiv ne luam toate masurile de precautie - de comun acord cu proprietarul. Nu a fost cazul de actionare in justitie, tocmai pentru ca proprietarul spatiului a dat dovada de intelegere, atunci cand au fost anumite probleme.
Daca proprietarul are incheiat contract de locatiune cu chiriasul (si trebuie sa aiba), in contract se pot inscrie o multime de clauze, inclusiv la cele privind cotele de intretinere - si atunci chiriasul cred ca v-a da dovada de corectitudine insa, vedeti, se intampla si asa cum a descris autoarea topic-ului, astfel ca as. prop. se indreapta impotriva proprietarului care nu si-a luat toate masurile de siguranta, preferand sa se bucure doar de c/val chiriei...