avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comerciale bloc- contract inchiriere/conventie?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comerciale bloc- contract inchiriere/conventie?

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie:
La parterul blocului exista un spatiu care functioneaza ca spatiu comercial si are proprietar. Proprietarul spatiului respectiv inchiriaza unui SRL.
Proprietarul nu are contracte separate de asociatie cu furnizorii de utilitati, ci doar apometru si, de asemenea, are intrare separata de intrarea in bloc.
SRL (chiriasul) ar dori sa-si puna niste mese pe spatiul situat in afara celui inchiriat, spatiu care e situat pe spatiul comun al asociatiei de proprietari.
1. Ce act trebuie sa incheie asociatia cu proprietarul si ce act sa incheie asociatia cu chiriasul respectiv? Sa incheia conventie pt utilitati cu proprietarul spatiului si un contract de inchiriere cu SRL pt spatiul pe care doreste sa-si puna mese?
2. In lista de intretinere se vor trece si proprietarul si chiriasul fiecare cu ce are de platit?
3. Contractul de inchiriere si conventia pentru utilitati trebuie inregistrate la vreun organ fiscal?
4. Ce valoare au in instanta contractul de inchiriere/conventia utilitati incheiate de asociatia de propietari?
Mentionez ca am lecturat articolele specifice din L230/2007 (art46-48) si HG 1588/200 7 (art37) precum si alte discutii de pe acest forum, dar tot nu imi este forte clar cu cele mai sus-mentionate, iar la administrator, contabil si cenzor nu se poate apela deocamdata.

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
casutza, utilizator
Cel mai recent răspuns: casutza , utilizator 23:02, 24 Iulie 2018
HG nr 1588/2007

Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.

(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.

(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).

(5) In situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.

(6) In situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz,cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.

Asociatia de proprietari detine relatii strict cu proprietarul

Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
ynocentta, utilizator
Din art respectiv eu inteleg ca pt a rezolva cererea SRL, de a-si pune niste mese in fata sp. inchiriat, proprietarul de la care a inchiriat trebuie sa solicite asociatiei inchirierea acelui spatiu? Si atunci asociatia incheie contract de inchiriere sau conventie cu proprietarul sp.comercial?
Asociatia de proprietari nu are calitatea sa incheie documente pentru utilizarea terenului din jurul imobilului,deoarece acesta reprezinta domeniu public
Numai primaria locala poate dispune dupa propriul interes utilizarea domeniului public
Spatiul pe care chiriasul- SRL doreste sa puna mese face parte cu siguranta din sp.comun al blocului, altfel nu insistam cu intrebarea. Nu e in jurul blocului.
Asociatia poate aplica art 39 din L230/2007 pt a incheia contract inchiriere cu chiriasul pt inchiriere sp comun si art 37 din HG 1588/2007 pt a incheia conventie utilitati cu proprietarul spatiului comercia? Eventual sa semneze si proprietarul si chiriasul pe ambele acte astfel incat proprietarul sp comercial sa fie responsabil in cazul in care chiriasul
nu achita utilitatile din sp inchiriat de la propietar si chiria pt sp.in care tine mesele inchiriat de la asociatie?
Ce parere aveti, va rog?
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
casutza, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract furnizare apa elenaadriana elenaadriana Am inchiriat un spatiu intr-un bloc de locuinte, la parterul acestuia, spatiu comerciial prevazut din constructie, unde urmeaza sa functioneze o societate ... (vezi toată discuția)
Conventie intre asociatie de proprietari si chirias apt. destinatie comerciala chiriasaptcudetinatiecomerciala chiriasaptcudetinatiecomerciala buna ziua Sunt chirias (persoana juridica) al unui apartament situat la parterul unui bloc de pe un bulevard din bucuresti Conform contractului de inchiriere ... (vezi toată discuția)
Contestatie cote intretinere cocosioana cocosioana Buna dimineata, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea situatie: -spatiu comercial la parterul unui bloc, asoc de proprietari ne pune sa platim tot ce este ... (vezi toată discuția)