avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie intre asociatie de proprietari si chirias ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie intre asociatie de proprietari si chirias apt. destinatie comerciala

buna ziua
Sunt chirias (persoana juridica) al unui apartament situat la parterul unui bloc de pe un bulevard din bucuresti
Conform contractului de inchiriere cu proprietarul imobilului si acordului semnat cu asociatia de locatari, spatiul respectiv inchiriat si-a modificat destinatia din locuinta in punct de lucru.
Va rog sa imi comunicati daca pot refuza sa semnez o conventie civila cu asociatia de proprietari a blocului in cauza, prin care as fi obligat la plata unei intretineri cu 20-30% mai mare decat a unui spatiu similar, dar cu destinatie locuinta. Precizez ca as prefera sa platesc eu cheltuielile de intretinere pe perioada contractului de inchiriere pentru a fi sigur ca nu sunt debransat/ nu exista penalizari sau orice alt tip de inconveniente ca urmare a neplatii de catre proprietar. In baza carei legi/hg/norme de aplicare se calculeaza cuantumul de plata intretinere pentru astfel de spatii? Fiecare asociatie decide pentru sine- avand in vedere ca in alte blocuri intretinerea se calculeaza similar cu spatiile de locuinta - numar de angajati corespunzand numar de locatari.
De asemenea, aceasta conventie m-ar obliga la plata catre asociatia de proprietari a unei sume de aproximativ 60EUR/mp banner publicitar (caseta publicitara, placuta denumire firma) amplasat pe fatada blocului la intrare in scara. Mentionez ca pentru respectivele reclame am autorizatie de la primarie si platesc taxele legale corespunzatoare.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:09, 8 Octombrie 2011
Asociatia de proprietari are dreptul sa va ceara cheltuieli suplimentare pentru o parte din utilitati pe care se presupune ca le folositi suplimentar, pe baza numarului de persoane convenite de comun acord, pentru utilizarea proprietatii comune.

Da, fiecare asociatie isi poate stabili propriile criterii, bareme. E mai bine sa faceti aceasta conventie civila intre dv. si asociatie pentru a fi clarificata cota intretinerii lunare.

Cat priveste folosirea fatadei pentru expunerea bannerului, da, are dreptul sa va ceara o chirie, chiar daca ati obtinut autorizatie.

Despre toate aceste conditii ar fi trebuit sa va interesati inainte de a inchiria spatiul respectiv, nu dupa.
Pentru a va documenta, studiati legea 230/2007 si HG 1588/2007.
In aceasta hotarare la art. 37 (4) se specifica:
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).

Asadar prin conventie se stabileste ca persoana juridica sa plateasca suplimentar fata de ceilalti proprietari care locuiesc in apartamente.
chiriasaptcudetinatiecomerciala a scris:
Va rog sa imi comunicati daca pot refuza sa semnez o conventie civila cu asociatia de proprietari a blocului in cauza, prin care as fi obligat la plata unei intretineri cu 20-30% mai mare decat a unui spatiu similar, dar cu destinatie locuinta.

Puteti refuza sa semnati conventia dar legiuitorul a prevazuta si iesirea din aceasta situatie prin prevederile HG 1588/2007:
Art.37(5) În situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.

Solutia este sa negociati cu presedintele asociatiei pentru a ajunge la o intelegere si sa va puteti desfasura activitatea. Intelegerea parafata prin incheierea acelei conventii va da o legitimitate fata de proprietarii din bloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord asociatie proprietari pentru amplasare banner in dreptul apartamentului ClaudiuCloud ClaudiuCloud Buna ziua, Dorim sa aplasam un banner pe fatada blocului, in dreptul apartamentului unde avem inchiriat spatiul de birou (balcon, colt bloc, fata ... (vezi toată discuția)
Firme la parterul blocului rebell_rose rebell_rose Buna ziua, La parterul unui bloc este un magazin alimentar. Patronul acestuia refuza sa plateasca cotele ce-i revin . Va rog sa-mi spuneti ce articol se ... (vezi toată discuția)
Reclama pe bloc. pres. asoc. de locatari a spus ca semnatura mea nu conteaza shalimar shalimar Saptamana trecuta a venit presedintele de asociatie la mine pt a-i semna aprobarea de a pune reclama pe peretele exterior al blocului, pe partea unde am si eu ... (vezi toată discuția)