avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... firme la parterul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

firme la parterul blocului

Buna ziua,
La parterul unui bloc este un magazin alimentar. Patronul acestuia refuza sa plateasca cotele ce-i revin .
Va rog sa-mi spuneti ce articol se refera la spatiile comerciale de la parterul blocurilor.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:01, 21 Iulie 2010

In privinta acestor spatii comerciale, ele sunt de doua feluri:
- foste apartamente transformate;
- spatii special construite cu destinatia de spatii comerciale.

Spatiile comerciale pot fi si:
- membre ale asociatiei de proprietari;
- in afara asociatiei de proprietari.

Indiferent ca fac parte sau nu din asociatie sau ca provin prin transformarea unor apartamente sau construite direct cu aceasta destinatie, proprietarii acestor spatii trebuie sa faca o conventie scrisa (un contract) prin care se reglementeaza, intre altele, si contributia acestora la plata cotelor de intretinere.

In cazul in care o societate comerciala refuza sa faca aceasta conventie si, deci, sa plateasca cotele care ii revin poate fi actionata in justitie de catre asociatia de proprietari.
Asociatia de proprietari administreaza intreaga infrastructura a condominiului si, in aceasta calitate, este indreptatita sa ceara si acestor societati comerciale sa se conformeze, fie si partial, atat cat aceste societati comerciale utilizeaza din aceasta infrastructura si serviciile aferente de intretinere si reparatii a acestei infrastructuri.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
elga50, moderator
Legea 230/2007 trateaza egal, chiar din primul articol, persoanele fizice si juridice dintr-un imobil:
Art. 1. - Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

In tot cuprinsul legii si a normelor cuprinse in HG 1588/2007, agentii economici, proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, sunt tratati la fe ca proprietarii de apartamente.
Ba mai mult, in HG 1588/2007 se prevede si procedura incheierii unei conventii intre asociatie si agentii economici pentru ca acestia sa plateasca suplimentar fata de proprietarii de apartamente:
Art. 37. -
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f)
.

Asa ca tratati-l ca pe oricare proprietar care nu-si achita debitele: penalizari, notificare, instanta, privilegiu imobiliar..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiile comerciale de la parterul blocurilor caragiu caragiu Doresc sa aflu la ce cheltuieli din cadrul asociatiei de proprietari sunt obligati sa participe detinatorii de spatii comerciale de la parterul ... (vezi toată discuția)
Repartizarea costurilor energiei termice cyucy cyucy Buna ziua! Am de ceva vreme probleme cu asociatia de proprietari vizavi de repartizarea costurilor comune pentru incalzire. Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje ... (vezi toată discuția)
Reparatii atic gabics gabics Bună ziua! Maică mea este administratoare la o asociație de propr., o scară de bloc care are la parter magazine. Magazinele sunt independente de ... (vezi toată discuția)