avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cotizatie pentru vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cotizatie pentru vechime

daca am lucrat in anp si mi-am dat demisia si acum lucrez in anglia cu contract de munca inregistrat aici, cum pot sa imi platesc si in tara cotizatie la pensie sa nu imi pierd vechimea si in romania.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 28 Iunie 2014
Puteti incheia, daca doriti, un contract de asigurare cu Casa de pensii.

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.

Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Potrivit Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
Art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dispune ca , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar (804lei) asigurat fiind in suma de 252 lei.

Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie pentru pensie erikangel_erikangel erikangel_erikangel buna seara,ma numesc costache iuliana si locuiesc in navodari jud.constanta.am terminat de curand somajul si m-ar interesa daca pot plati in continuare pentru ... (vezi toată discuția)
Plati contributii fara cim toareanelia toareanelia Persoana 30 ani nu are loc de munca , poate sa faca contract cu Casa de pensii si Casa de sanatate pentru a platii contributii si care este suma minima ce ... (vezi toată discuția)
Cum sa platesc ca in viitor sa pot lua pensie marcelaximelia marcelaximelia buna ziua,dragi cititori,intrebarea mea este urmatoarea.cum pot sa platesc la stat ca in viitor sa pot avea dreptul la pensie?ce trebuie sa fac si unde sa merg ... (vezi toată discuția)