Buna ziua,
Un prieten al meu impreuna cu o alta persoana au furat un telefon din mana cuiva la 10 seara. Nu stiu ce afost in capul lor, nu se ocupa cu asa ceva, este prima fapta. Prietenul meu este in clasa a 11-a la liceu, cu medii peste 8, are caracterizari foarte bune, si-a recunoscut vina, a colaborat cu organele si s-a recuperat telefonul.Poate scapa macar cu suspendare pt a-si continua studiile? Acum sunt in arest.
ART. 114 Noul Cod Penal
Consecintele raspunderii penale
(1) Fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate.
(2) Fata de minorul prevazut in alin. (1) se poate lua o masura educativa privativa de libertate in urmatoarele cazuri:
a) daca a mai savarsit o infractiune, pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat;
b) atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata
ART. 115
Masurile educative
(1) Masurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.
1. Masurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civica;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfarsit de saptamana;
d) asistarea zilnica.
2. Masurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea intr-un centru educativ;
b) internarea intr-un centru de detentie.
(2) Alegerea masurii educative care urmeaza sa fie luata fata de minor se face, in conditiile art. 114, potrivit criteriilor prevazute in art. 74.
Ati spus ca este in clasa a 11-a si are note bune...deci se presunea ca este minor:) Daca se afla la prima abatere ,regreta fapta,nu are antecedente penale si a avut o atitudine sincera si cooperanta cu organele de cercetare penala,iar prejudiciul a fost recuperat,ar putea avea minime sanse sa fie cercetat in stare de libertate si sa primeasca minimum de pedeapsa. Dar,talharia este o infractiune cu grad sporit de pericol social,mai ales daca este savarsita in timpul noptii,intr-un loc public,cum este cazul aici. Sansa de a primi o pedeapsa cu suspendare ramane la aprecierea Instantei,tinand cont de aspectele amintite mai sus.