avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea in timpul perioadei de probe(sunt la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea in timpul perioadei de probe(sunt la spital). Munca in Germania

Buna ziua
De doua luni lucrez in Germania ,dar din pacate mi s-a facut rau si am fost transportat in stare de urgenta la Spital.In urma investigatiilor facute de catre Medici,se pare ca amm doua vene infundate la inima ,iar saptamana viitoare voi fi operat.
Problema este ca angajatorul meu vrea sa ma concedieze cu toate ca i-am dus concediul medical care mi-a fost eliberat de catre cei de la Spital.
Prima intrebare este daca sefa mea are voie sa ma concedieze,avand in vedere faptul ca sunt in perioada de proba dar si ca sunt bolnav?
A doua intrebare:am dreptul la ajutor social?
Va multumesc.
C.i.m. cu ce angajator l-ati semnat?
Cu o Firma privata din Germania...In acest subiect este vb de unchiul meu care momentan este Internat in Spital si asteapta sa fie operat.Eu insa ma interesez de toate acestea deoarece daca ramane fara asigurare medicala,trebuie sa plateasca operatia si va dati seama ca este f costisitor.Doar ziua de spitalizare(fara nici un fel de consult si alte investigatii) Costa 700 euro.

Am fost si la casa de asigarari(eu fiind in Germania de 2 ani) dar ca sa isi platesca singur asigurarea ,au cerut formularul E104 din Ro.Problema e ca pt eliberarea acestui Formular este nevoie de buletinul lui in original si de o procura(fiicei lui ca sa il poata obtine).Ori asta e imposibil,deoarece buletinul lui se afla aici.

C.i.m a fost semnat in Germania
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In Germania, ii puteti solicita sprijinul Ataşatului pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei Romaniei la Berlin.

Adresă
Ambasada României la Berlin : Dorotheenstr. 62 - 66, 10117 Berlin
Tel: 0049-(0)30-212 39 108
Fax: 0049-(0)30-212 39 199/399

Persoanele care solicită formularul E 104 vor depune la sediul caselor de asigurări o cerere însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe cartea/buletinul de identitate sau de pe certificatul de naştere, după caz;
b) copie de pe cartea de muncă sau, în cazul lucrătorilor independenţi, declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii;
c) orice alte documente care atestă perioade de asigurare pentru boală sau maternitate.
Avea contract normal de munca sau era pe cont propriu? selbstständig sau gewerbe. In cazul al doilea era problema lui sa isi plateasca asigurarile de sanatate, iar intre el si Arbeitgeber e un simplu contract comercial. Am avut colegi care au fost concediati in 24 de ore fara nicio explicatie, indiferent daca esti sanatos sau nu.

Daca era angajat cu carte de munca nu prea poate fi concediat, decat daca a acceptat o astfel de clauza in contract. Chiar si asa plata contributiilor la casa de asigurari de sanatate sunt platite de angajator si nu ar trebui sa fie nicio problema. In cel mai rau caz e concediat dar spitalizarea tot e platita de casa si ulterior intra in somaj pana gaseste altceva.

Mai mari sanse de izbanda aveti daca mergeti la autoritatile germane decat la "consulatele" noastre, si organizatii precum Caritas sau diaconiile evanghelice va pot ajuta mai bine. Eu cred ca ruda dvs nu avea contract de munca ci contract de prestari servicii prin pfa, e frecvent in Germania. Finanzamt-ul va fi bucuros sa il infulece pe patron.
Cauta in orasul tau jobcentre sau arbeitsamt. Mergi la ei , expunele problema cu toate documentele.asta e un fel de fortele de munk.il inscrii pe unchiul tau la ei si or sai dea si un ajutor lunar daca nu lucreaza in jur de 3-400 e si o sa preia si asigurarea medicala.le zici ca trebe operat, mergi cu toate documentele de munca , de la spital ... tot ce ai pe numele unchiului tau.mergi urgent. Eu sunt in aceeasi situatie. Am ajuns aici in sept.2013. Tot de atunci am avut contract pe 1 an. In octombrie a venit sotia mea gravida si in aprilie anul acesta a nascut. In contract aveam 1200 brut.... venea undeva la 920 net , pt 160 de ore pe luna.el ma chema 100-120 de ore si bani mai putini.in mai mam certat cu el si ma dat afara. Acum au preluat dei de la jobcentre tot si ne sprijina familia si material. In privinta contractului , daca ai o problema de munca , statul german iti ofera avocat gratuit sai dai in judecata. Vezi in orasul tau unde este arbeitgericht-tribunalul muncii.mergi la ei le explici problema si ei te consiliaza si iti zic daca are sanse un proces . Mult succes si sanatate unchiului tau.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
fk_liquid, utilizator

Alte discuții în legătură

Santaj si escrocherie Anicarmen Anicarmen Buna ziua!Am lucrat ca si ingrijitoare de batrani in Austria cu o agentie.Am renuntat eu de buna voie sa mai colaborez cu aceasta agentie in timpul cand inca ... (vezi toată discuția)
Lichidarea sau demisia!! Bela1991 Bela1991 Suntem 3 persoane care am lucrat în Germania prima dată cu un contract de aproape 2 luni după aceea am trecut și am semnat un \"contract\" dubios adică o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Andreea120 Andreea120 Buna ziua am muncit in germania acum 8 ani,la timpul respectiv o persoana de acolo ma ajutat sa imi fac un almendung si dupa am fost cu ea sa imi faca ... (vezi toată discuția)