Situatia mea este in felul urmator: efectuam transport marfa pentru o firma, ajunsi in incinta firmei, pe drumul catre locul de descarcare s-au prabusit niste placi mari de fier peste masina, cauzand pagube foarte mari. Placile nu erau asigurate in niciun fel, pur si simplu erau puse una peste alta langa drum, am avut noroc ca eram in masina si nu pe jos.
Am incercat sa rezolvam pe cale amiabila ca firma sa plateasca reparatia masinii (le-am trmimis devizul de la un service auto), dar ei tot trag de timp, iar in ultimul timp nici nu mai raspund la telefon.
Intrebarea mea este unde ma pot adresa ca sa rezolv problema asta, caci din cauza lor zilnic pierd comenzi de transport, deoarece masina nu poate fi folosita...
Bună ziua,
Eu văd 3 variante. ( sper că aveți dovezi că faptul s-a petrecut în incinta societății și în condițiile anintite de către dumneavoastră)
1. Fie pe cale amiabilă, apelând chiar la un mediator, sper să reușiți însă din ce spuneți .... observ că nu prea vor să repare de bună voie.
2. Reparați mașina pe cheltuiala dumneavoastră și solicitați în instanță obligarea Societății în solidar cu organul sau organele de conducere ale societății, despăgubiri pentru prejudiciul cauzat, lipsei de folosință și a daunelor după caz.
3. Nu reparați mașina, solicitând în instanță obligarea societății în solidar cu administratorul acesteia ori organele de conducere după caz, la repararea prejudiciului, lipsei de folosință și a daunelor după caz.
Cererea de chemare în judecată, dacă valoarea prejudiciului nu depășește 200 mii lei este de competența judecătoriei unde pârâtul își are sediul.
Ca și temei de drept cred, fără a știi mai multe detalii, că poate fi art. 1349 Cod Civil alineat 1 și 2 ( Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral )
Desigur că răspunderea și acordarea de despăgubiri ori obligarea la repararea prejudiciului, ca natură juridică poate iferi în funcție de situația concretă.
Evenimentul respectiv trebuia cercetat de catre firma pe teritoriul caruia s-a produs si raportat la ITM, in baza Legii ssm nr. 319/ 2006 care mentioneaza:
-art.5 f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza:
-art.114 Cercetarea evenimentelor are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.
-art.115 Cercetarea se face imediat dupa comunicare, in conformitate cu prevederile art.29 al.(1) din lege.
Solicitati firmei pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, prin adresa scrisa cu nr. de inregistrare/ data, sa va dea o copie dupa PV de cercetare a evenimentului. Angajatorul acestei firme avea obligatia sa numeasca prin decizie interna, in scris, o comisie pentru cercetarea evenimentului produs, fiind vorba de un incident periculos, care din fericire, nu s-a soldat cu victime umane, dar s-au produs pagube.
In cazul refuzului sau a tergiversarii raspunsului, puteti sesiza in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data.
Documentul respectiv va este util, daca veti deschide actiune in instanta pentru recuperarea pagubelor.
Legea 319/2006 modificata
Art. 29. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:
b) de catre inspectoratele teritoriale de munca, in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accidente colective, incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile cu persoane date disparute;
Norme metodologice de aplicare a Legii 319/2006 modificata aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.
ART. 116^1
Cercetarea evenimentelor care au ca urmare decesul si/sau invaliditatea lucratorilor, precum si a incidentelor periculoase care se produc pe teritoriul altor judete decât judetul unde are sediul social angajatorul se va face de catre inspectoratul teritorial de munca pe teritoriul caruia a avut loc evenimentul.
Multumesc pentru raspunsuri. Voi depune plangere impotriva lor. Mai am o nelamurire: masina este detinuta de o persoana fizica, firma o foloseste in baza unui contract de comodat. Firma trebuie sa depuna plangerea sau persoana fizica? Multumesc anticipat.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Firma este cea care utilizeaza echipamentul tehnic, care poate fi in proprietate, inchiriat sau prin contract de comodat.
Beneficiarul contractului de comodat trebuie sa inapoieze echipamentul proprietarului, in stare tehnica buna, dupa incetarea contractului de comodat, deci trebuie sa faca toate demersurile necesare pentru mentinerea acestui echipament in stare tehnica normala, pentru utilizare fara riscuri profesionale.A se vedea si prevederile din contractul de comodat.
Cercetare eveniment
maryuka
buna ziua.
va rog sa ma sprijiniti in solutio9narea urmatoarei probleme:
- avem un eveniment, in care a fost implicqat un salariat, in timp ce se intorcfea ... (vezi toată discuția)