avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionare salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionare salariat

BUNA ZIUA ,
UN ANGAJAT POATE FI SACTIONAT CU 5% DIN SALARIU PE O PERIOADA DE 13 LUNI? MOTIVUL FIIND RECUPERAREA PAGUBEI CARE A REZULTAT...IN CAUZA FIIND IMPLICATE 7 PERSOANE.
MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 1 Iulie 2014
O astfel de sanctiune disciplinara nu este posibila ,intrucat contravine art.248 C.mun., si anume:
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Recuperarea prejudiciului cauzat unui angajator poate fi efectuat in rate. Numarul acestora putand fi stabilit de comun acord intre cele doua parti , salariat si angajator.
va multumesc! luna aceasta a fost deja a 4 luna de reducere consecutiva ...iar in actul aditional specfica 13 luni de reducere 5% din salariu...ce se poate face?
Cred ca acel act aditional se refera la retinerile din salariusinu la aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Ne puteti spune excat ce prevede acel act aditional?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni gestionari ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti: - daca 2 salariati au bunuri in gestiune comuna, iar unul din ei a sesizat lipsa unui bun, 1. - se poate face ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala si disciplinara in acelasi timp! mony mony Intr-o societate comerciala se produce din vina unui angajat o paguba materiala.Salariatul in cauza isi recunoaste vina si semneaza un angajament de plata ... (vezi toată discuția)
Penalizare salariat lilianan lilianan Buna ziua, Care sunt etapele care trebuiesc parcurse pentru penalizare unui salariat care si-a indeplinit sarcinile necorespunzator defectand un ... (vezi toată discuția)