avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Neschimbarea cartii de identitate dupa divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Neschimbarea cartii de identitate dupa divort

Buna ziua
Va rog sa imi dati un sfat cum sa procedez in urmatoarea problema. Anul trecut am divortat fara partaj, fosta sotie avand obligatia prin sentinta judecatoreasca sa isi schimbe numele. A trecut un an de la divort iar ea e tot cu numele meu. Dupa divort eu am plecat din apartament care este bun comun si am luat actul de vanzare cumparare al apartamentului. Fosta sotie a ramas in apartament impreuna cu cei doi copii. Am fost chemat la Politie pe motiv ca fosta sotie solicita actul casei ca sa isi faca Cartea de identitate dar am refuzat si refuz sa o iau in spatiu si am declarat in scris ca sunt de acord sa aduc actul casei numai in cazul partajului. Intreb ce mi se poate intampla in situatia asta cand eu nu vreau sa ii dau actul, chiar nu exista nici o solutie in caz ca nu ai dovada domiciliului?
O alta problema am tot legat de numele fostei sotii. Ea este persoana fizica autorizata, agent de asigurari, toate documentele, autorizatia de functionare sunt pe numele din timpul casatoriei. Va rog frumos sa-mi spuneti unde pot sa fac o reclamatie ca ea realizeaza venituri si depune declaratii sub semnatura la Finante pe un nume pe care nu mai are dreptul sa-l foloseasca? Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
marin2014, utilizator
pai nici n-o luati in spatiu, nu ii trebuie acordul dvs intrucat e proprietar la fel ca dvs. ii trebuie doar actul. Poate obtine o copie sau un buletin de informare de la cartea funciara.
Nu va impiedica nimeni sa faceti partajul.
Apartamentul nu are carte funciara, noi avem doar actul de vanzare- cumparare.
Intentia mea este sa ii fac o reclamatie la Parchet si una la Finante pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata sau fals in declaratii sau fals privind identitatea. Ma intereseaza daca poate sa-mi spuna cineva daca la final am vreo satisfactie, adica ajunge sa plateasca vreo amenda sau sa i se retraga autorizatia de functionare?
Actele nu si le-a schimbat deorece are "pile" la Politie deci acolo la Evidenta populatiei nu are rost sa depun reclamatie.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
gi-jane2, moderator
La apartament, daca este cumparat in timpul casatoriei are si sotia 1/2 parte, drept pe care prin divort nu il puteti lua dvs. Acum faptul ca va creste copii ii da dreptul sa locuiasca impreuna cu acestia, deci dvs. pe de-o parte va plangeti ca nu si-a schimbat cartea de identitate dar nici nu o ajutati, dandu-i actul de spatiu, cel putin in prezenta dvs. mergeti amandoi la ghiseul de evidenta, lucratorul vede originalul dupa care dvs. il luati. Cum sa-si schimbe femeia buletinul daca nu-i dati o mana de ajutor, macar ca e mama copiilor dvs? Acuma e drept ca putea sa-si solicite exa o carte provizorie dar asta e alta poveste. Dvs. aratati ca sunteti un bun cetatean si pana la finalizarea partajului, (in urma caruia fie vorba intre noi nu o sa primiti dvs. apartamentul niciodata fara acordul sotiei, iar aceasta sa stea in strada cu 2 copilasi), cel putin o obligati oarecum sa-si faca acte pe numele de fata. Chestia cu reclamatiile pe la parchet, ori evidenta nu face decat sa mai ia din banii de la gura copiilor. La evidenta amenda este intre 40-80 lei, iar evidenta nu o poate pune pe scaun cu forta la pozat daca femeia refuza, iar la parchet tot o amenda i se va da, asa ca fiti inteligent si mergeti cu exsotia la evidenta pe cale amiabila cel putin sa-i faceti buletinul pe numele de fata.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Vreau sa explic de ce nu vreau sa o ajut cu actul apartamentului si de ce sunt revoltat. Cand ne-am casatorit am plecat amandoi la drum doar cu salariul meu si hainele de pe noi. Sotia nu a lucrat primi 7 ani deorece au aparut copiii si a fost nevoita sa stea acasa. In acesti ani am avut norocul de a castiga la loto,timp in care am trait cu totii bine. In 2006 am plecat la munca in afara iar cu banii castigati am cumparat o masina BMW care e pe numele ei.In timpul divortului ea a luat masina si a ascuns-o iar actele masinii ramanand la mine. Cu nu stiu ce acte ea circula cu masina si mie imi refura dreptul de a o folosi. Am facut sesizare la parchet dar dupa doua luni de la sustragerea masinii iar raspunsul primit de la Parchet nu a fost in favoarea mea. O alta problema este ca in 2005 ea s-a angajat, administaratorul firmei este un prieten de familie care lucreaza la Politie dar in acte firmei nu apare el ci o ruda de-a lui. Acest individ a determinat-o pe fosta sotie sa devina agent de asigurari si sa devina persoana fizica autorizata cu conditia ca din incasarile pe care le fac din asigurari sa ii dea fostei 10 %. El ii trimite clienti de la politie (inmatriculari, asigurari), ea face documentele. Din informatiile pe care le am incasarile lunare sunt de 400-500 de milioane lunar, bani care ii reveneau ei dar daca atat o duce capul atat face. Acest individ ii este si amant. Problema mea este cum sa incep partaj cand ea poate sa vina sa aduca dovada de venituri pe persoana fizica autorizata, venituri care ea nu le-am incasat efectiv niciodata dar are dovada care in cazul partajului eu nu stiu cum sa demonstrez aceasta inginerie financiara. De preferat ar fi fost partaj de comun acord la notar dar nu vrea. Deci ca o concluzie dupa 18 ani de casatorie eu am ramas cu actele casei si a masinii iar ea cu bunurile. Sper ca m-am facut inteles sau daca nu va stau la dispozitie cu noi explicatii dar sper sa ma ajute cineva sa clarific aceasta situatie si in special problema care ma doare este cea cu veniturile ei pe persoana fizica. Interesant ar fi sa i se verifice acestui politist averea dobandita din 2005 pana in prezent, ca din salariul lui de bugetar nu vad cum. Va multumesc si astept raspunsuri si pareri privind problemele mele.
In privinta bunurilor orice ati face dvs. sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei si se impart fifti/fifti.Acum ca d.na realizeaza venituri impreuna cu presupusul amant pe care nu le pot justifica asta e alta mancare de peste, dvs. daca va supara asa tare prietenul de familie ii puteti face o plangere la DNA, e simplu, baietii vin cerceteaza si constata. Pana una alta eu zic ca daca d.na isi face buletinul cel putin scapati de ideea ca va foloseste numele.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare carte de identitate dupa divort,dar fara partaj inca constan constan Buna ziua! Dupa ce hotararea de divort este definitiva si irevocabila pot schimba cartea de identitate careia i-a expirat termenul de valabilitate la ... (vezi toată discuția)
Carte identitate copil cu numele mamei gresit in certificatul de nastere ingagaby ingagaby am un copil nascut dupa divortul de tatal lui iar fostul sot l-a trecut pe numele lui in certificatul de nastere iar pe mine,ca mama m-a trecut tot cu numele ... (vezi toată discuția)
Admitere facultate adinamiia adinamiia buna ziua vreau sa ma inscriu la o facultate si am o intrebare eu oficial sunt divortata desi locuiesc impreuna cu sotul si suntem impreuna inca ... (vezi toată discuția)