avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatia de stat pentru cresterea copilului nu se da ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatia de stat pentru cresterea copilului nu se da cu data nasterii copilului, cum e posibil?

Copilul nostru s-a nascut in septembrie 2013 in Transnistria,fiindca sotia e de acolo,eu sunt cetatean roman,sotia cetetean al rep.moldova cu permis de sedere temporara in romania in brasov,in noiembrie am trascris certificatul de nastere al copilului si am mers la primaria brasov pt informatii referitor la aloatie,miau explicat doamnele ca in momentul in care sotia revine definitiv in romania sa mergem cu cererea nsi alocatia se va acorda din ziua in care sa nascut copilul,sotia in februarie a revenit in romania definitiv,din cauza ca permisul expira in aprilie doamnele de la primarie neau convins ca sa asteptam si dupa ce prelungeste permisul de sedere sa mergem sa depunem cererea ca nu vor fi problem,in aprilie am depus cererea in iunie au creat o comisie de verificare si iar am completat dosarul cu mai multe declaratii:de la sotie ca se afla pe teritoriul romaniei,adeverinta de la locatarii ca locuim la adresa din acte,de la mine de la munca....,in final in iulie am primit scrisoare de instiintare ca vom primi alocatia incepand cu 01.05.2014.e posibil sa nu neplateasca lunile din sept2013 pina in mai 2014,si daca da prin ce se justifica aceata hotarire.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 1 Iulie 2014
Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
Art. 6
(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
(7) In cazul in care achitarea drepturilor de alocatie de stat pentru copii se face prin mandat postal, plata acesteia se suspenda daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la agentia teritoriala.

Art. 9
Contestatiile formulate impotriva modului de stabilire si de plata a alocatiei de stat pentru copii se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil pana la 2 ani utilizator86 utilizator86 As dori sa va intreb. Eu am nascut la inceputul lunii iunie si pentru luna in curs nu am primit alocatie pentru copil. de ce? Am primit incepand cu iulie. ... (vezi toată discuția)
Alocatie nou nascut MariusLo MariusLo Fiica mea s-a nascut in data de 29.06.2015.Vreau sa stiu daca primeste alocatie de stat pentru luna iunie?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Alocatie nou nascut cristimatus cristimatus poate cineva sa ma lamureasca de cand primesc alocatia lunara de 200 ron pt nou nascut> din momentul cand depun dosarul sau de cand se naste indiferent daca ... (vezi toată discuția)