Proprietarul poate instraina vehiculul pe baza certificatului de inmatriculare/a cartii de identitate a vehiculului sau a contract de v-cump la masinile second hand.
Cartea de identitate a vehiculului, in cazul in care pentru vehiculul respectiv nu a fost eliberat un asemenea document, se obtine de la filiala locala a Registrului Auto Roman care completeaza datele despre vehicul. Datele despre detinator se completeaza de catre serviciul circulatie care a inmatriculat vehiculul.
Formularul fisei de inmatriculare si cel al contractului de vanzare – cumparare a unui vehicul folosit se obtin de la serviciul circulatie.
Inainte de a contacta cumparatorul, vanzatorul trebuie sa completeze fisa de inmatriculare si sa obtina viza organului financiar in raza caruia domiciliaza (isi are sediul). Viza atesta ca au fost achitate, fata de stat, debitele referitoare la vehicul si acesta este liber de orice sarcini.
Vanzatorul si cumparatorul se prezinta la serviciul circulatie unde este inmatriculat vehiculul cu urmatoarele documente: cele trei exemplare ale contractului de vanzare – cumparare (si ale certificatului de radiere), cartea de identitate in care vanzatorul este inscris de catre serviciul circulatie, certificatul de inmatriculare cu mentiunea vanzatorului privitoare la instrainare, fisa de inmatriculare avand completate casetele A, B, D si E, precum si cu placile cu numerele de inmatriculare.
Vanzatorul primeste exemplarul 3 al contractului de vanzare – cumparare si al certificatului de radiere, iar cumparatorul celelalte doua exemplare ale contractului, cartea de identitate avand mentionata radierea din circulatie precum si fisa de inmatriculare pe care a prezentat-o.
Radierea vehiculului de pe numele vanzatorului din evidenta organului financiar se face de catre serviciul circulatie.